Tovább dagad a gazdagok bankszámlája

Pénzcentrum2011. június 24. 13:07

Zömmel megtakarításokba vándorolnak a magasabb jövedelműeket érintő személyi jövedelemadó csökkentésből eredő többletforrások - derül ki a Gfk által az OTP Bank megrendelésére készített reprezentatív felmérésből. Elgondolkodtató, hogy a megkérdezettek csupán egynegyedének nőtt a keresete az adóváltozások révén.

Az egykulcsos adó és családi kedvezmények hatására keletkező többletjövedelmeket a legtöbben félretenni szeretnék az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatás szerint. A Gfk a pénzintézet minimum 500 ezer forint megtakarítással rendelkező ügyfeleit kérdezte meg. Az első szembetűnő adat, hogy a felmérésben részt vevők csupán egynegyedének nőtt a jövedelme a január 1-jei adóváltozások révén.

Utóbbiak 76 százalékának havi 50 ezer forintnál kisebb mértékben emelkedett a nettó fizetése. Ezen megkérdezettek felének 20 ezer forintnál kisebb összeget nyert az adóváltoztatásokkal. A nettó jövedelemnövekedést realizálóknak csupán a 24 százaléka gazdagodott havi 50 ezer forintnál magasabb összeggel.

Ez azt jelenti, hogy a felmérésben szereplő magánszemélyeket tekintve százból hat nyert nettó 50 ezer forintnál többet az adócsökkentéssel. Ez az adat is jól bizonyítja, hogy az idei adócsökkentés nagyon szűk réteget kedvezményez, a többség nem élvezi az egykulcsos adó bevezetésének előnyeit.

A magasabb jövedelemhez jutók fele azt válaszolta, hogy többet tesz félre, mint korábban. Egyharmaduk döntő részben feléli a többletkeresetet, jellemzően azok, akiknek 20 ezer forint alatti mértékben nőtt a jövedelmük, az ennél magasabb növekményből már rendszerint félre is tesznek a megkérdezettek.

A válaszadók csaknem negyede fordítja többlet jövedelmét adósságainak rendezésére, és erről közel azonosan gondolkodik minden megkérdezett, a plusz jövedelem nagyságától függetlenül. Nagyobb kiadásra fordítja a többletet az összes érintett 18 százaléka, ez a magasabb többletjövedelemmel rendelkezőkre jellemzőbb, 25 százalékuk számolt be ilyen felhasználási módról. Új hitel felvételére, és annak törlesztésére a megkérdezettek 4 százaléka fordítaná a növekményt, ez is a magasabb többletjövedelemmel rendelkezőkre jellemző inkább, 50 ezer forint felett 10 százalék jelölte meg ezt az opciót.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Gfk kutatásának eredménye kapcsán Kovács Antal, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese különösen fontosnak tartja, hogy a megtakarítások növelését említették leggyakrabban a válaszadók. Már kisebb összegű, havi 5-10 ezer forintos megtakarítással is sokat tehetünk jövőnk biztonságáért. Három év alatt például összegyűjthető egy 3 hónapos "túlélést" biztosító vésztartalék, tíz év alatt pedig 1,5-2 millió forintot is elérhet a megtakarított összeg.

 

Címkék: