Akár 20 milliós munkaügyi bírságot is kaphatnak a bankok

Pénzcentrum2011. február 22. 12:02

Minden jel szerint újabb területen folytatódik a bankszektor működésének hatósági átvilágítása. A bankadó áthárításának megakadályozása, illetve a jelzáloghitelekhez kapcsolódó új szabályozások alkalmazásának ellenőrzése mellett februárban komoly munkaügyi vizsgálatsorozat is indult. A vizsgálatok vélhetően részét képezik az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) idei évi kiemelt ellenőrzési irányelveinek is, amelyek azonban a február 20-i határidő letelte után még mindig nem megismerhetők - hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.

A jelenlegi ellenőrzések elsősorban a bankok foglalkoztatási viszonyainak rendezettségét, a rendkívüli munkavégzésekre vonatkozó szabályok érvényesülését, valamint a munkabérre és a szabadságra vonatkozó munkajogi szabályok megtartását célozzák.

"Társaságunk banki megbízás alapján elvégzett munkaügyi átvilágításainak egyértelmű tapasztalata, hogy a bankszférában a munkaszerződés vagy bejelentés nélküli foglalkoztatás nem jellemző, a hiányosságok jelentős része leginkább a munkaidő, pihenőidő szabályaihoz, illetve a munkaidő-nyilvántartáshoz kapcsolódik. Jellemző még a túlórák nem megfelelő nyilvántartása, azok jutalomként való kifizetése, valamint az évi 200 órás rendkívüli munkavégzési keret túllépése is. A feszített létszám, vagy a speciális tudás miatt a szabadságolás kérdésköre sem minden banki foglalkoztatónál megoldott, a szabadságokat sokszor nem az esedékesség évében adják ki" - tájékoztat Máriás Attila, a cég munkaügyi szaktanácsadója.

A szektor nemzetközi hátterű intézményeiben fordul az is elő, hogy a munkabért devizában - euró, dollár, svájci frank - fizetik meg, noha ez ellentétes a jelenlegi munkajogi szabályokkal.

Kiemelt fókusz egész évben?

"Bár a vizsgálatsorozat már február elején elindult, továbbra sem lehet tudni, hogy az részét képezi-e az OMMF 2011-es ellenőrzési irányelveinek, ezek ugyanis, dacára a törvény által előírt február 20-i határidőnek, egyelőre nem jelentek meg. Ha pedig a bankok munkaügyi ellenőrzése részét képezi az adott év kiemelt ellenőrzési, vizsgálati céljait, az ellenőrizendő főbb tevékenységi köröket, szakmákat vagy ágazatokat tartalmazó irányelvnek, a bankszektor a teljes idei évben folyamatos ellenőrzésekre számíthat. Ezekre pedig célszerű lehet mielőbb belső munkaügyi átvilágításokkal felkészülni" - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A feltárt szabálytalanságokat a vonatkozó törvény a megállapított szabálytalanságok tárgyi súlyától, az érintettek számától, a jogellenes állapot időtartamától és a foglalkoztató által foglalkoztatott munkavállalók számától függően tág határok között, 30 ezertől 20 millió forintig terjedő munkaügyi bírsággal szankcionálhatja.

 

Címkék: