Már Észtországban is elfogadják az eurót

Pénzcentrum2011. január 1. 11:02

Észtország 2011. január 1-én bevezeti az eurót. Miközben sok keleti tagállamnál egyre csak csúszik az euró bevezetése, az egykori szocialista táborból származó EU-tagállamok közül harmadikként Észtország is bevezetheti a közös valutát.

Londoni felzárkózó piaci elemzők nemrég elhangzott jóslata szerint Magyarország viszont legkorábban csak 2019-ben csatlakozhat az euróövezethez, valószínűleg Lengyelországgal együtt, a cseh euró pedig akár 2020-as évekig is késhet. Az elemzők véleménye szerint az euróövezeti adósságválság miatt már nem tűnik olyan vonzónak a valutauniós tagság e három ország számára, mint korábban.

Orbán Viktor is hasonlóképp vélekedik az euró magyarországi bevezetéséről, mint az elemzők. Egy nemrég vele készült interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte mikor csatlakozhatunk legkorábban az euróhoz, a miniszterelnök úgy reagált: "nem merek mondani olyan évszámot, amelyet aztán számon lehet rajtam kérni". Megítélése szerint az évtized végénél hamarabb ez nem tűnik realitásnak.

Az Európai Gazdasági és Pénzügyi Unió (EMU) egy megállapodás az európai nemzetek között egy egységes valuta, az euró közös használatáról, és egy egységes, közös pénzügyi felelősségen alapuló gazdaságpolitika létrehozásáról, mely fizetőeszközt 1999 január elsején vezették be. Jelenleg 27 tagállam van az EMU-integráció különféle szintjén. 16 tagállam már alkalmazza az eurót: Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Szlovénia, Spanyolország, Ciprus és Málta valamint az utoljára az eurózónához 2009-ben csatlakozó Szlovákia. Ehhez a körhöz csatlakozott a mai naptól tizenhetedikként Észtország. Azonban három másik tagállam, az Egyesült Királyság, Dánia, valamint Svédország a közeljövőben nem tervezi az euró bevezetését.

A további hét tagállam, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Románia és Bulgária az euró bevezetésének különféle stádiumaiban vannak, és várhatóan a következő tíz évben kerülnek majd be az eurózónába.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
cseh fizetőeszköz,