Szlovákoké lehet a Gyulai

Pénzcentrum2010. május 7. 09:02

A szlovák hátterű, itthon jelentős húsipari csoporttá vált Pinta most a Gyulai Húskombinátot szeretné megszerezni. Az felvásárlásban már érdemi lépések is történek - a Népszabadság információi szerint.

A szlovák hátterű Penta-csoport korábban a Herz Szalámigyárért is versenybe szállt Csányi Sándorral szemben, akkor azonban alulmaradt. Most a Gyulai Húskombinát Zrt.-vel szeretné bővíteni a Debreceni Hús Zrt.-ből, a szolnoki Szola-Meat Kft.-ből és a békéscsabai Csaba-Hús Kft.-ből álló portfólióját.

A szlovák vállalatcsoport az év elején kereste meg az évente 8-8,5 milliárd forintos forgalmat lebonyolító gyulai társaságot. Hivatalos ajánlattétel előtt azonban át kívánják világítani a céget, amihez engedélyt kértek.

Élelmiszer-ipari szakértők és elemzők szerint egy stabil pénzügyi hátterű tulajdonos mindenképpen jót tenne a Gyulai Húskombinátnak. A gazdasági válság miatt labilis pénzügyi helyzetbe került cég tavaly egymilliárd forintos hitelt kapott a K&H Banktól, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyolcvanszázalékos garanciavállalása mellett.

A Pentának amellett, hogy igencsak nagyra növő Pick-Délhús-csoporttal szemben csak ilyen akvizícióval maradhat versenyben, az is érv lehet a felvásárlás mellett, hogy egyes információk szerint a Gyulai és a Csabai kolbász is hamarosan földrajzi oltalmat kap Brüsszeltől, aminek komoly üzleti értéke lenne.

Címkék:
pick szalámi, gyulai húskombinát,