Megelőzik a Bajnai-féle gyed-szigort! Sorra születnek a Ratkó-dédunokák

Pénzcentrum2010. március 2. 05:20

A Pénzcentrum.hu a gyedre és a gyesre vonatkozó jogszabály módosítás közzétételét követően azt harangozta be, hogy Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed. Ezúttal a kormányfőváltás kapcsán átkeresztelt intézkedés előzetes hatásait vizsgáljuk azon keresztül, hogy az idei év első hónapjában hány gyermek született. Nem egészen két hónap múlva megérkeznek az első "Bajnai-babák", vagyis azok a kicsik, akikkel édesanyjuk már nem maradhat otthon 3 évig.

11 hónappal ezelőtti előrejelzésünkben az állt, hogy az 50-es évek abortusztilalmát bevezető egészségügyi miniszterről Ratkó-gyerekenek nevezett korosztály unokái a gyesre és a gyedre vonatkozó szigorítások következtében előbb érkezhetnek.

Születések, Start-számlák

A Magyar Államkincstár statisztikái szerint tavaly decemberben 8 207 gyermek született Magyarországon, míg egy évvel korábban csak 6 258. Az idei év első hónapjában 7 967-en látták meg a napvilágot hazánkban, ezzel szemben 2009 januárjában csak 5 772-en születtek.

A tendencia egyértelműen arra utal, hogy fokozódott a gyermekvállalási kedv Magyarországon, ami részben a családtámogatási rendszer szigorításának is betudható.

A táblázatból kitűnik, hogy a fokozódó gyermekvállalási kedvvel nincsenek arányban a Start-számla nyitások. Amíg 2009 januárjában a gyermekek 37,63%-ának nyitottak Start-számlát, addig idén januárban már csak minden hatodik babának nyitottak számlát.

Korábban: OTP anyatejjel? Milliárdos magyar babák! Gondoltad volna?

Gyed, gyes szigorítások, járulékok, ellátások

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A módosítás értelmében a 2010. május elsejét követően született gyermekekre vonatkozóan 3 évről 2 évre szűkül a gyesre való jogosultság, a korábbi 180 napos munkaviszonyért cserébe 2 évig járó tgyás és gyed rendszerét - amely után egy évig még gyest is lehetett igényelni - pedig a munkaviszonyban töltött időszakra (amiből legalább egy év szükséges) maximum 2 évre korlátozták. Ezekből a szigorításokból nem származnak óriási költségvetési megtakarítások, mégis családok ezreinek életét nehezíthetik meg.

Tavalyi számításaink szerint egy dupla minimálbéren alkalmazott - várandós - munkavállaló foglalkoztatásának összköltsége 1,16 millió forintba került, amiért cserébe a dolgozó a szülést követően valamivel több, mint bruttó 2,4 millió forint tgyásra és gyedre volt jogosult. Minimálbéren az arányok hasonlóak voltak, ekkor félmillió alatti foglalkoztatási összköltség mellett a két év alatt bruttó 1,2 millió forintot fizettek ki a jogosultaknak.

Ez volt a szigorítás egyik oka, mivel a jogalkotók szerint a jövedelem-kiesés pótlását szolgáló ellátásoknak sok esetben nem volt meg a fedezete. A kismamákat többségét ugyanakkor felháborítja a kormány azon problémája, mely szerint ezekkel a feltételekkel nem érkezik annyi járulék a rendszerbe, mint amennyit később a kifizetésekre fordítanak, mivel ez más ellátások tömegérénél is így van.

2010. május 1-jén hatályba lépnek az új szabályok. Ettől kezdve a gyed-igényléshez legalább egyéves munkaviszony szükséges. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig járhat, de maximum az előzetes biztosítási jogviszonnyal megegyező ideig (aki másfél évet dolgozott, annak másfél évig).

Az új rendszerben a dupla minimálbéren alkalmazott munkavállaló foglalkoztatásának összköltsége egy évre 2,27 millió forint, ami után égy év alatt bruttó 1,2 millió forint tgyásra és gyedre jogosult, ez már megfelel a jogalkotók elvárásainak. Két évre az adórendszer várható változásait figyelmen kívül hagyva ennek a duplája jön ki, vagyis az igénylők 2 év munkaviszony és 2 év járulékfizetés után lesznek ugyanannyi gyedre jogosultak, mint a módosítás előtti társaik fél éves biztosított jogviszonnyal.

Címkék: