Kártyás csalók tartják rettegésben a bankokat: a K&H és az OTP fejezte csak be a chipmigrációt

Pénzcentrum2010. január 26. 08:32

A kereskedelmi bankok egyre jobban tartanak az utóbbi időben a pénzkiadó automatáknál elharapódzó bankkártyás csalásoktól. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint miközben az utolsó negyedévben 4700 készülékben stabilizálódott a működő készpénzkiadó (atm) készülékek száma, addig a már forgalomban lévők közül 39 atm-készüléket tettek alkalmassá a tulajdonos bankok a chipkártya olvasásra - írja a Napi.

Az összes készülék 81%-a alkalmas chipkártya olvasására. Érdekes megemlíteni, hogy miközben a kereskedelmi egységekben működtetett pos-készülékek száma az utolsó negyedévben 1,5%-kal (868 darabbal) 56 894 darabra nőtt, addig ezek közül mindössze 357 volt olyan, amelyet alkalmassá tett a chipolvasásra a pos-elfogadói üzletágban működő nyolc bank.

Miután a chipmigrációban élen járó OTP és K&H az adatsor kiadásáig nem osztotta meg számait a jegybankkal, így a bővülés a többi kereskedelmi bank kezelésében lévő atm- és pos-készülékekre vonatkozik. (A K&H esetében mind a kibocsátói, mind az elfogadói oldalon lényegében befejeződött a chipmigráció, s az elfogadói oldalon az OTP is közel jár a 100%-hoz.)

A fenti hiányos adatsor lehet az oka annak, hogy a jegybanki statisztika szerint a chippel ellátott plasztikok száma csak a hitelkártyák esetében nőtt, ám ott a növekedés12%-ot meghaladó volt. A 30 200 darabos növekedés révén immár 279 700 hitelkártyán van chip, ami a teljes állomány 18%-át teszi ki.

Korábban: Készpénz felvét: MÁS ÖSSZEG! Rájönnek-e a bankok a 19 ezres gombra?

A gyors növekedés magyarázata egyértelműen azzal függhet össze, hogy a kibocsátói oldalon a K&H és az OTP mellé a Citibank is belépett: a hitelintézet az egyik legnagyobb hitelkártya-kibocsátó jelenleg Magyarországon - érthető, ha itt kezdte az átállást.

Címkék: