Eltűnt sok milliárdnyi húszezres

Pénzcentrum2010. január 26. 14:47

Konferenciát rendezett a Magyar Nemzeti Bank annak apropóján, hogy a statisztikák szerint nagyon megnőtt a gazdaság készpénzigénye. A háttérben a rejtett gazdaság állhat.

Király Júlia, az MNB alelnöke bevezetőjében elmondta: a korábbi évek kiszámítható növekedése után a 2007-es év vége óta erőteljesen megnőtt a gazdaság készpénzigénye a GDP bővüléséhez viszonyítva. A válság fejlődésével párhuzamosan - és részben azzal összefüggésben - növekvő készpénzigény mögött a rejtett gazdaság állhat.

A túlzott készpénzhasználat és a rejtett gazdaság előretörése több területen is problémát jelent: más az állampolgárok adóviselő képessége, az állam adókivetésének hatékonysága, gondot jelent a versenyképesség szempontjából és a tervezhetőség terén is. A banki nemfizetési ráták magasabbak voltak azokban a szektorokban ahol magasabb a rejtett gazdaság aránya, vagyis a rejtett gazdaság áttételesen más szektorok működését is tönkreteheti.

A bizalom hiánya növeli a készpénzhasználatot, de növeli az átláthatóságot is. A bank igyekszik felmérni, mi az összefüggés az egyes fizetési módozatok, illetve a gazdaságra gyakorolt hatásuk között.

Sisak Balázs,
az MNB szakértője elmondta: korábban nagyjából jól sikerült megbecsülni a társadalom készpénzigényét, 2007-től azonban a növekedés elrugaszkodott az MNB előrejelzéseitől. Az MNB statisztikái szerint darabszámban mérve a készpénzállomány 55 százalékát a 10 és 20 ezer forintos címletek teszik ki. Értékben mérve természetesen még magasabb az arány. A jelek szerint tehát gazdaságnak egy jelentős szegmense használja jövedelemáramoltatásra is a nagy címleteket.

A teljes készpénzállomány 6-7 százaléka található a pénzügyi rendszerben. A 20 ezres címlet MNB-be való visszaáramlása minden más bankjegynél kisebb, míg az elhasználódása jóval alacsonyabb, mint a többi címleté. A mostani 20 ezres állomány 20 év alatt cserélődne le elhasználódás miatt, vagyis sokan valószínűleg készpénzben tartják a vagyonukat és nem forgatják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon rendkívül magas a készpénzforgalom : GDP-arányosan 8 százalék. Ennek 70%-a, vagyis a teljes bruttó hazai termék 6 százaléka nem megfigyelhető, míg Skandináviában a teljes GDP 4 százalékát nem tudják követni. Hogy a nem követhető piacok közt milyen arányban oszlik meg a készpénz, nem igazán megmondható, mivel a rejtett gazdaság, illetve a vagyontartás felülnézetben nem elkülöníthető.

Címkék:
király júlia,