Nyugdíj-köd: hová lett, ami a 13. havi eltörlése miatt megmaradt?

Pénzcentrum2009. november 25. 11:02

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap tárgyévi bevételeit és kiadásait tartalmazó, a 2009 januárjától októberéig terjedő időszakra vonatkozó konszolidált mérlegét. A költségvetési bevételek és kiadások 116,9 milliárd forintos negatív egyenlege a mérlegfőösszeg 3,90 %-ának felel meg.

Költségvetési bevételek

A bevételi oldalon szereplő tételek teljesítésének többsége az időarányosan megfelelőnek mondható sávban mozog. A munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulék (77,10 %) és a központi költségvetési hozzájárulások (67,52 %) némileg alulteljesítettek, ugyanakkor a működési célú bevételek 33,62 %-kal felülmúlják az éves előirányzatot.

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 77,30 %-át, a fennmaradó rész zömét a központi költségvetési hozzájárulások adják, amit az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.

Költségvetési kiadások

A költségvetési kiadások tekintetében 390 bázisponttal magasabb (80,07 %-os) az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások 116,9 milliárd forintos negatív egyenlegét. A múlt hónapban nem történt átcsoportosítás az egyes költségvetési tételek között, pedig a 13. havi nyugdíj eltörlése miatt 83,5 milliárd forint a kasszában maradt.

Mivel a bevételek lassabban csordogálnak, mint ahogy a kifizetéseket teljesíteni kell, a felszabaduló keret vélhetően már felhasználásra került az egyéb tételekre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyösszegű méltányossági kifizetésekre majdnem háromszor annyi ment el, mint amennyivel a költségvetés elkészítésekor kalkuláltak, a rehabilitációs járadékra kifizetett pénzek már október végén 25,02 %-kal meghaladták az éves keretet.

Mikor utalják a nyugdíjat? Decemberben meglepetés!

Címkék: