Lefestették a nyugdíj-kiskaput a honatyák

Pénzcentrum2009. november 17. 09:47

Eltörölték, illetve enyhítették a korhatár alatti nyugdíjasok keresetkorlátját - írja a HR Portál. 2010-től azok, akik 2008 előtt mentek előrehozott nyugdíjba, korlát nélkül vállalhatnak munkát, akik tavaly január elseje után választották a korai nyugdíjat, azok nem a minimálbérig, hanem annak másfélszereséig kereshetnek megszorítás nélkül.

2008-ban léptették életbe, hogy az előnyugdíjasok a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig csak a havi minimálbérnek megfelelő összeget (2009-ben 71 500 forint) kereshetik meg, aki ennél több pénzt kap, annak fel kell függeszteni a nyugdíját.

A keresetkorlátot azért vezették be, hogy 58 évről a nyugdíjkorhatár szintjére, 62 évre emelkedjen az öregségi nyugdíjba vonulók átlagos életkora. Korábban az érintett korosztályok 94 %-a élt a korai nyugdíjazás különböző kedvező lehetőségeivel.

A kiskapukat felismerve sokan kijátszották a szigorításokat, kiderült, hogy a sokan a fekete- és a szürkegazdaságot választották, így a korlátozás nem vezetett a nyugdíjkiadások érdemi csökkenéséhez. A szabályozás módosítása nélkül néhány ágazatban (pl.: egészségügy, oktatás) súlyos munkaerőhiány alakulhatott volna ki.

Korábban: Több százezren dolgoznak a nyugdíjuk mellett: emelkedhet a keresetkorlát

Címkék:
előnyugdíj,