79,6 milliárd forintos mínuszban a nyugdíjkassza

Pénzcentrum2009. szeptember 29. 13:02

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap tárgyévi bevételeit és kiadásait tartalmazó, a 2009 januárjától augusztusáig terjedő időszakra vonatkozó konszolidált mérlegét. A költségvetési bevételek és kiadások 79,6 milliárd forintos negatív egyenlege a mérlegfőösszeg 2,66 %-ának felel meg.

Költségvetési bevételek

A bevételi oldalon szereplő tételek közül már csak a biztosítotti nyugdíjjárulék és az egyéb járulékok és hozzájárulások találhatóak az időarányosan megfelelőnek mondható 63-71 % közötti sávban. Némileg alulteljesített a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulék (62,30 %) és a központi költségvetési hozzájárulások (56,85 %), ugyanakkor átlag felettiek a nyugdíjbiztosítási tevékenységgel kapcsolatos egyéb bevételek (72,59 %), a késedelmi pótlékok, bírságok (75,48 %), a vagyongazdálkodás bevételei (87,21 %) és terven felüliek a működési célú bevételek (114,94 %).

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 76,74 %-át, a fennmaradó rész zömét a központi költségvetési hozzájárulások adják, amit az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.


Költségvetési kiadások

A költségvetési kiadások tekintetében 2,66 százalékponttal magasabb az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások 79,6 milliárd forintos negatív egyenlegét. A múlt hónapban nem történt átcsoportosítás az egyes költségvetési tételek között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 13. havi nyugdíj második részletére előirányzott 83,5 milliárd forintos összeg felszabadult, ami az egyéb kimerült, vagy kimerülő félben lévő kiadási tétel között kerülhet felosztásra.

Az öregségi (65,70 %), a rokkantsági (64,76 %) és a hozzátartozói nyugellátásra kifizetett összegek (65,79 %) időarányosan a megfelelő sávban mozognak, ugyanakkor az egyösszegű méltányossági keret terhére már az előirányzott összegen felül is történtek kifizetések.

Címkék: