Dollármilliók: hozzánk menekül a svájci magántőke

Pénzcentrum2009. szeptember 14. 09:17

Gyakorlatilag menekül Svájcból az amerikai magántőke -elsősorban a banktitok oldódása miatt. A befektetésre kiszemelt új célpontok között pedig előkelő helyen áll Magyarország -írja a Napi Gazdaság.

Több tízmillió dollár érkezhetett az elmúlt hetekben magyarországi bankokba amerikai befektetőktől. A váratlan és nagymértékű tőkebeáramlás oka, hogy a magyar pénzintézetek egy része nem tölteti ki az itt számlát nyitó amerikai állampolgárokkal azt az űrlapot, amely az USA szövetségi adóhivatalának (IRS) értesítésére szolgál.

Ismeretes, nemrégiben megegyezés született a svájci bankok és az amerikai kormány között, melynek értelmében több tíz ezer amerikai számla tulajdonosának adatait adták át a szövetségi adóhivatalnak - vagyis jelentősen csorbult az évszázadokon át sértetlennek tartott svájci banktitok. A kiáramló pénz helyet keres magának - és így került a képbe Magyarország.

A Napi Gazdaság értesülései szerint a magyarországi bankoknak csak egy kis része tölteti ki az adatlapot az amerikai adózóval, majd az adatokat elküldi az IRS-nek. A pénzintézetek azzal érvelnek, hogy sem az érvényben lévő hitelintézeti törvény, sem a pénzmosás elleni törvények nem írják elő ezt, így semmiféle mulasztást nem követnek el.

A CIB, a Budapest Bank és a Raiffeisen is egybehangzóan nyilatkozta, hogy nem tölteti ki az űrlapot, ugyanakkor a Citibank minden esetben megteszi ezt.

Címkék: