Sírás lehet a vége az aranyláznak

Pénzcentrum2009. május 12. 16:10

Ahogy az arany árfolyama egyre emelkedik, egyre többen érzik úgy, hogy befektetnének a nemesfémbe. Sajnos azonban a legtöbben nem tőzsdén teszik ezt, hanem valahol fizikailag szeretnének vásárolni, nem is sejtve a hatalmas felárakat.

Az eBay például hatalmas forgalomnövekedést tapasztalt az aranytárgyak aukcióján, ahogy az arany iránti kereslet egyre emelkedik. Az aranytárgyak értéke azonban jóval meghaladja a nemesfém paici értékét: még a legegyszerűbb aranyérme is legalább 25 százalékkal drágább, mint ha tőzsdén vásárol az ember. A ritkább érmék értéke még magasabb lehet. A Royal Mint például legalább negyven százalékkal drágábban kínálja az érméit, de a 2012-es londoni Olimpia tiszteletére kiadott limitált példányszámú érméjéért kétszer annyit ér, mint amennyit azok aranytartalma érne.

Ám az amatőr vásárlók mindent megvesznek, ami csillog és ezt használják ki a dörzsöltebb eladók, hiszen jó néhány vevőnek fogalma sincs, mit vesz, csak megveszi, mert arany és nő az értéke. 2004-ben egy TV-áruházat becsuktak, mivel hihetetlen ritkaságnak minősítették az általuk kínált érméket, melyeket aztán a piaci ár 700 százalékán kínáltak.

Magyarországon az aranytömbök árusításával elsősorban a BÁV Aukciósház foglalkozik. A tömböket azonban csak jelentős felárért lehet megvásárolni. Az arany unciánkénti értéke kedden a világpiacon 918 dollár volt, azaz átszámolva 187 ezer forint. Ezzel szemben a BÁV-nál 250 forintért lehet hozzájutni a 31 grammnyi nemesfémhez, ráadásul az aukciósház csak jóval alacsonyabb árfolyamon hajlandó visszaváltani a tömböket, ha egyszer szabadulni szeretnénk tőlük.

Címkék: