Mibe fektessünk ilyen viharos időkben?

Pénzcentrum2009. április 30. 16:45

Az utóbbi hónapok tőzsdei összeomlása nagyon sok befektető bizalmát megrengette. Az előtakarékosság és a befektetések területén az aktuális trend egyértelműen a biztonságos termékek irányába mutat. A közeljövőben a szakértők egyre inkább a tőke- és hozamvédelemmel egybekötött befektetési lehetőségeket fogják ajánlani az ügyfeleknek.

A Clerical Medical Austria megbízásából, 500 fő részvételével, 2009. februárjában végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a befektetéseknél egyre inkább a biztonságára helyeződik a hangsúly. A megkérdezettek között a következő három kritérium a legfontosabb az előtakarékossági termékek kiválasztásánál: 88 %-ban a befektetett tőke garanciája, 85 %-ban az átláthatóság és 79 %-ban az alacsony befektetési kockázat.

A tőke- és hozamvédelem lényege, hogy a befizetett tőke elvesztésének kockázata jelentősen csökken. Az eddigi szokványos tőke- és hozamvédelmi gyakorlat túlnyomórészt fix kamatozású értékpapírok és bonyolult opciós struktúrák kombinációjából állt. Ez azonban sokba kerülhet a befektetőknek, mivel a szűk befektetési mozgástér miatt a jó piaci időszakokban elérhető hozamlehetőségek is csökkennek, és így gyakran csak nagyon szerény hozam érhető el a futamidő végén.

A befektetési volumenek alakulása alapján elmondható, hogy az utóbbi időben a tőke- és hozamvédelemmel ellátott "soft-floor" termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amelyek a lehetséges veszteségek minimalizálására törekszenek a hozampotenciál megtartása mellett. Ez a koncepció azon alapul, hogy eső tőzsdei árfolyamoknál a befektetéseket defenzív eszközosztályokba csoportosítják át (extrém esetben csak pénzpiaci eszközökbe). A korábbi garantált termékekkel szemben a soft-floor sokkal nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé. További előnye a kedvező költségszerkezet, ugyanis a soft-floor nem egyenlő a garanciával, és ezért nem fektet költséges opciós struktúrákba.

Egy példa az innovatív soft-floor koncepcióra a C-QUADRAT Active Bond Fund befektetési alapja. A C-QUADRAT Európa sok országában jelenlévő, független vagyonkezelő. A vállalatot 1991-ben alapították, 2003 óta saját tőkebefektetési társasággal valamint banki koncesszióval rendelkezik, és 2006 novembere óta a Frankfurti Értéktőzsdén is jegyzik a Prime Standard kategóriában.

Az Euro am Sonntag német gazdasági hetilap tanulmánya alapján a közelmúltban a C-QUADRAT Active Bond Fund a globális kötvény alap szegmensben, más, azonos szegmensbeli befektetési alapokkal összehasonlítva is kiemelkedő hozamot produkált. A termék több besorolási ügynökségtől is kiváló helyezéseket kapott. A közismert Morningstar ügynökség február végén 4 csillaggal tüntette ki a befektetési alapot, ami a második legjobb helyezésnek számít, és ezáltal egy különösen jó hozam-kockázat viszonynak felel meg.

Az alap célja, hogy a maximális veszteség ne haladja meg a befektetési egységek mindenkori legmagasabb árfolyamának az 5%-át, melyet a dinamikus soft-floor módszer segítségével próbál elérni.

Mi is az alap sikerének titka? A C-QUADRAT Active Bond Fund egy naponta értékelt és forgalmazott alapok alapja, amely egy kockázat-hozam optimalizált alapkezelési stílusnak megfelelően kezelt termék. A különböző befektetési szegmensek aktív alul- illetve felülsúlyozása tudományos modellen alapul, amelyet a C-QUADRAT fejlesztett tovább, és az alapok alapjának menedzselésén keresztül alkalmazza.
Február végén a defenzív kötvény szegmensek túlsúlyozásából profitált a termék. A rendszer a soft-floor mechanizmus alapján rövid futamú államkötvényekbe valamint hozam- és tőkevédett alapokba fektetette az alap eszközeit. A C-QUADRAT Active Bond Fund befektetési célja a piaci időszakoknak megfelelő, optimális kockázat-hozam viszony elérése. Az egyedi tőke- és hozamvédelmi módszer Magyarországon kizárólag a Marketing Beratung International Private Broker tanácsadóinál, a Success Protected portfólióban található meg. A Success Protected portfolió elérhető az AEGON Magyarország Biztosító Jövőszámla termékén keresztül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az AEGON Jövőszámla egy rugalmas befektetéses biztosítási termék, melynél a díjfizetés forintban történik, a befektetések nyilvántartása viszont euróban. Az alapbiztosítás életbiztosítási védelmén túl a biztosítás egyedi, baleseti illetve betegségi kiegészítő csomagokkal bővíthető - tudtuk meg Zatykó Pétertől, az AEGON Magyarország Biztosító vezérigazgatójától.

Összegezve elmondható, hogy ez a koncepció a klasszikus alapkezelés elemeivel kombinálva magasabb hozamlehetőséget kínál, mint a szokványos befektetési alapok. Ezért is kapta meg az alap a 2009-es Fondspreis német díjat, ahol a kategóriájában ez az alap teljesített a legjobban.

További információk a termékekről:

http://www.c-quadrat.at/

http://www.c-quadrat.com/

Címkék:
aegon,