Olajpénzből vásárolnák fel a londoni City-t!

Pénzcentrum2009. március 13. 12:30

Norvégia az olajjövedelmének egy részét ingatlanokba fektetné Nagy-Britanniában, igaz csak az év második felében. Brit államkötvényekből már bevásároltak.

Bár az év első felében kivárásra játszik az norvég állami vagyonalap, a második félévben 14,5 milliárd fontot fektetnének be Nagy-Britanniában kereskedelmi ingatlanokba. A cél kiválasztásánál fontos volt a transzparencia és a megfelelő jogszabályi védettség a jó befektetésekhez.

Norvégia állami vagyonalapja 1969-ben jött létre, amikor olajat fedeztek fel az Északi-tengerben. Az ebből befolyó összegek egy jó részét Norvégia a külföldi piacokon fekteti be. A norvég nemzeti bank alá tartozó, Állami Nyugdíjalap névre hallgató szervezet méreteit jól érzékelteti, hogy ők Európa legnagyobb részvénybefektetői, pedig 2008-ban a vagyon csak kevesebb, mint 50 százalékából vásároltak részvényeket. Az alap többek közt 8,5 milliárd fontnyi brit államkötvénnyel is rendelkezik és a tervek szerint továbbra is vásárlóként jelennének meg a brit állampapír-piacon.

Tavaly az alap rekordösszegű 40 milliárd fontnyi bevételt termelt a 147 dollárig száguldó olajárnak köszönhetően, ebből 38 milliárdot be is fektettek a világ különböző pénzügyi piacain. Ennek ellenére borzalmas évet zártak, a teljes vagyonalap 23 százaléka, vagyis 66 milliárd font úszott el egy év alatt. Idén a válságnak köszönhetően jóval kisebb a befektethető összeg, és a részvényekkel is sokkal óvatosabbak, ezért fordult az alap vezetőinek figyelme a brit kereskedelmi ingatlanok piaca felé.

Címkék: