Erre mikor csapnak le a bankok? Tálcán kínálunk 1,75 millió nyugdíjast!

Pénzcentrum2009. március 11. 09:30

Van mit csiszolni a nyugdíjasok bankszámla használati szokásain! A nyugdíjigények benyújtásakor a kérelmezőknek meg kell jelölniük, hogy postai úton, vagy banki átutalással kérik az ellátás folyósítását. Az új igénylők közül egyre nagyobb számban rendelkeznek folyószámlával, de a korábban nyugdíjba vonultak közül sokan a mai napig a postai úton történő kifizetést részesítik előnyben.


A nyugdíjak folyósításának módját menet közben is meg lehet változtatni, az igénylők az erre a célra rendszeresített KET-110-014-es nyomtatványt az ügyfélszolgálatokon és a pénzintézetektől is beszerezhetik, vagy letölthetik a nyugdíjfolyósító honlapjáról.

Korábban: Fontos közlemény a 13. havi nyugdíjakról!

Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett mint tulajdonos vagy társtulajdonos rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy az ellátásban részesülők közül 2009 márciusában 1 746 556-an postai úton, míg 1 297 958-an folyószámlára történő átutalással kapják meg a nyugdíjukat.

A nyugdíjasok bankszámla használati szokásain a pénzintézetek szerint még van mit csiszolni. Sokan a nyugdíjjóváírást követően a bankfiókokba fáradnak, ahol előbb felveszik a készpénzt, majd átsétálnak a postára és feladják a csekkeket.

A közüzemi díjak és az egyéb fizetnivalók kiegyenlítésének számos kényelmesebb módja is van már, erre szolgál a csoportos beszedési megbízás, de aki ezzel szemben bizalmatlan az egyedi átutalással is teljesítheti a fizetési kötelezettségeit, ha már a bankban jár.

Sok nyugdíjas nem nyit számlát, inkább a postást várja!

Címkék: