Megtakarítások -állami segítséggel

Pénzcentrum2009. március 9. 10:15

A bizonytalan gazdasági helyzetben sokkal nagyobb jelentőséget kapnak a megtakarítások. Választhatunk speciális, konkrét célhoz kapcsolódó, államilag támogatott konstrukciókat is.

Az előtakarékoskodással akár egy nagyobb összeghez is előteremthetjük a szükséges önerőt. Léteznek speciális megtakarítási formák is, amelyek valamilyen konkrét célhoz kapcsolódnak.

Annak például, aki néhány éven belül lakásvásárlást tervez, érdemes tájékozódnia a lakás-takarékpénztárak által kínált lehetőségekről. A minimum négyéves futamidő alatt az ügyfél havi rendszerességgel előtakarékoskodik, a társaságok a befizetések után betéti kamatot fizetnek, az állam pedig kiegészíti az összeget -az egy év alatt összegyűlt pénz 30 százalékával, de maximum 72 ezer forinttal.

Ugyanakkor a speciális, államilag támogatott megtakarítások más célokhoz kapcsolódóan is elérhetők. Ilyen például a babakötvény: a Magyar Államkincstár minden, 2005. december 31-e után született gyermek nevére számlát nyit, és arra befizet 42500 forintot. A pénz az ötéves futamidejű állampapírok hozamával megegyező kamattal gyarapodik, és a 18. év után lehet felhasználni. A szülők ugyanakkor maguk is gyarapíthatják gyermekük számláját.

Az államilag támogatott előtakarékossággal saját időskori biztonságunkhoz is hozzájárulhatunk. A nyugdíj-előtakarékossági számlával a tulajdonos szabadon rendelkezhet arról, hogy az általa erre a számlára befizetett összeget mibe fektessék. A számla előnye, hogy a befektetések hozama adómentes, a számlaegyenleg összege pedig örökölhető.

Címkék: