Nyugdíj adatszolgáltatás: megjelent az új NYENYI program!

Pénzcentrum2009. március 5. 10:30

A NYENYI (Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó lap) a Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz elkészítendő adatszolgáltatás. Az adatszolgáltatást évenkénti rendszerességgel kell leadni az illetékes Igazgatóságokhoz, floppy lemezen vagy ügyfélkapun keresztül. A NYE08W a 2008. évi NYENYI lappal kapcsolatos adatszolgáltatás teljesítéséhez kiadott foglalkoztatói program.

A nyugdíjbiztosító a leadott jövedelem és járulék adatok alapján számolja ki a nyugdíjba vonuló emberek nyugdíját. Az adatszolgáltatás éves összes adatot tartalmaz és a nyugdíjszámításhoz a NYENYI adattartalma szükséges. A NYENYI program használatához a felhasználónak rendelkezni kell a területileg illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által kiadott 2008. évi regisztrációs lemezzel, vagy az e-NYENYI rendszerből letöltött indítóállománnyal.

A program alkalmas a 2008-as NYENYI adatszolgáltatás elektronikus ügyintézés keretében történő teljesítéséhez szükséges állományok előállítására is. Ehhez a nyitóoldalról elérhető e-NYENYI szolgáltatás segítségével letöltött foglalkoztatói indítóállomány szükséges.

Fontos, hogy amennyiben a biztosított 2008-ban gyedben, vagy gyesben részesült, a társadalombiztosítási, illetve családtámogatási kifizetőhelyet nem működtető foglalkoztatónak a gyed, illetve gyes folyósításának időtartamát, összegét, valamint az ellátásból levont nyugdíjjárulékot a "Biztosításban töltött idő tól-ig" rovatban feltüntetni nem kell, mivel az ellátásokra vonatkozó nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatást, a díjat, illetve a segélyt folyósító szerv teljesíti. Az ellátás típusát és a folyósításának időtartamát kizárólag a "Biztosítás szünetelése, vagy a munkabérrel ellátatlanság ideje" rovatban kérjük feltüntetni.

Kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztatók esetében az említett ellátások időtartamát, összegét és az abból levont nyugdíjjárulékot a "Biztosításban töltött idő tól-ig" rovatban külön soron kell feltüntetni. Amennyiben a fenti szabályoknak megfelelő módon a gyedről, illetve gyesről történő adatszolgáltatásnál a 2008. évi NYENYI program hibát jelezne, úgy a magasabb verziószámú programot kell letölteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A program Windows 9x, Windows NT, Windows 2000, Windows XP Windows 2003 vagy Windows Vista operációs rendszer alatt működik, amennyiben azon a magyar nyelvi környezet installálva van (program neve: NYE08W, verziószám: v.1.0.0.1124, kiadás: 2009. március 4.).

Címkék: