Januárban a részvényalap volt a menő

Világgazdaság2009. február 13. 09:45

Januárban két befektetési alap is megszűnt, így hónap végén már csak 410-et tartottak belőlük nyilván a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségénél (Bamosz). Ennek ellenére mégis nőtt a befektetési alapok vagyona.

A hónap végén 2 532,3 milliárd forint volt a konstrukciókban, bő hatmilliárd forinttal több, mint december végén, ráadásul a növekménye ezúttal nem csak a zártvégű alapok, de a nyíltvégűek érdeme is volt. Az alapokból összesen 9,5 milliárd forint tőke távozott, a piaci teljesítmények azonban 20 milliárd forinttal növelték az összvagyont.

Jól ment a nyilvános végű pénzpiaci alapoknak, amelyek 12 milliárd forint friss tőkét vonzottak a hónapban, hozamok pedig 15 milliárd forinttal 905 milliárdra növelték vagyonukat. A részvényalapok vagyona 7,2 százalékkal gyarapodott januárban, és hónap végén 240 milliárd forintot tett ki.

Másfél tucat alap ért el 10 százalékosnál magasabb hozamot januárban, ezek fele részvényalap volt. Ezek a konstrukciók kivétel nélkül nemzetközi piacokba fektettek be, így valószínűleg a forint gyengeségén is nyertek.

Címkék: