Erős utolsó negyedévvel és kétszámjegyű növekedéssel zárta 2008-at a MasterCard Europe

Pénzcentrum2009. február 10. 15:15

A MasterCard Europe közzétette a 2008. teljes évre, valamint az elmúlt év utolsó negyedévére vonatkozó üzleti eredményeit. E szerint a kártyatársaság a 2008. második felében jelentkező gazdasági nehézségek ellenére is kétszámjegyű növekedést könyvelhetett el 2008-ban.

2008. teljes évét tekintve kétszámjegyű növekedést (15,5 %) mutatott a MasterCard Europe kártyatársaság euróban számolt éves forgalma; a MasterCard kártyákkal végrehajtott vásárlások összértéke 15,7 %-kal, darabszámuk 13,2 %-kal nőtt. A kártyás készpénzfelvételek száma 10,5 %-kal lett több a 2007-ben mért adatokhoz képest. Az európai kártyabirtokosok összesen 6,4 milliárd alkalommal vásároltak kártyájukkal, beleértve az interneten végzett műveleteket is.

Az elmúlt év negyedik negyedévében a MasterCard euróban számolt forgalma 8,3 %-kal volt több, mint 2007. azonos időszakában. Ugyanebben a negyedévben a kártyás vásárlások összértéke 7,6 % volt magasabb, a kereskedelmi elfogadóhelyeken végzett műveletek összege 8 %-kal, a készpénzfelvételek száma pedig 7,4 %-kal nőtt a 2007-es adatokhoz képest. A kibocsátott kártyák számát tekintve 10,4 %-os volt a növekedés.

Európában 2008. december 31-én összesen 195 millió MasterCard® márkájú kártya volt forgalomban (a Maestro® és Cirrus® típusú kártyákat nem ideértve). A negyedik negyedévben a kontinens MasterCard kártyabirtokosai 1,6 milliárd vásárlási műveletet hajtottak végre, összesen 8,3 millió kereskedelmi elfogadóhelyen.

Ami a Maestro® logót viselő kártyákat illeti, a tavalyi év utolsó napjaiban 313 millió ilyen terméket használtak az európai kártyabirtokosok, mellyel 7,1 millió kereskedelmi elfogadóhelyen lehetett vásárolni európaszerte. 2007. utolsó negyedévéhez képest a Maestro márkájú kártyákkal végzett forgalom 5,4 %-os növekedést mutatott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Javier Perez, a MasterCard Europe elnöke elmondta: "A negyedik negyedévvel a MasterCard Europe újabb erős évet zárt, ami azt mutatja, hogy a társaság mind a banki ügyfelek, mind a kártyabirtokosok, mind a kártyaelfogadó kereskedők számára kézzel fogható előnyt biztosít.

A jelenlegi viharos gazdasági környezet okozta visszaesés ellenére a MasterCard megingathatatlanul dolgozik az elektronikus fizetés további népszerűsítésén, hiszen a kártya használata biztonságosabb a készpénznél, emellett tényleges megtakarítást eredményezhet. Emellett lehetővé teszi a napi költések könnyebb és hatékonyabb átláthatóságát is" - mondta Javier Perez.

Címkék: