Elkerülhetetlen a nyugdíjkorhatár további emelése

Pénzcentrum2009. február 2. 09:45

A gazdasági válság hatással van a magánnyugdíjpénztárakra is, ezért azoknak, akiknek 10-20 évük is van még a nyugdíjig, érdemesebb részvényekbe fektetniük megtakarításukat - mondta a Nyugdíj- és Időskori Kerekasztal elnöke. Holtzer Péter hozzátette: akik közelebb vannak a nyugdíjhoz, azoknak állami segítségre lesz szükségük, akkor is, ha ezzel nőnek annak kiadásai. Forrás: Inforádió.

Annak ellenére, hogy rendkívül kicsi és labilis a pénzpiaca, a magánnyugdíjpénztárak pénzük 70 %-át még mindig Magyarországon fektetik be - mondta Holtzer. Akinek 10-20 éve hátra van még a nyugdíjig, annak érdemes nagyobb részvényhányadot tartalmazó portfóliót választania.

Akik közelebb vannak a nyugdíjhoz, és magánnyugdíjpénztárból kapnak szolgáltatást, aránytalanul rosszabbul járhatnak, a szabályalkotóknak ezért megoldást kell találniuk a helyzet rendezésére. Felmerülhet - és volt már erre precedens -, hogy ezek a munkavállalók visszaléphetnek az állami rendszerbe.

Holtzer Péter hangsúlyozta: ha ez megtörténik, az állam terhei tovább nőnek, és a lépés negatív hatással lesz a magánpénztári rendszerre is, az egyéneken ugyanakkor segíthet. Megjegyezte: vannak más lehetőségek is.

Emelés kell

Elkerülhetetlen, hogy a következő 10-15 évben emelkedjen a nyugdíjkorhatár, ennek menetét ideje lenne meghatározni - vélekedett a Nyugdíj- és Időskori Kerekasztal elnöke, hozzátéve: a testület azon dolgozik, hogy a rendszer igazságosabb, áttekinthetőbb, hosszú távon fenntartható legyen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hazai nyugdíjpénztári piac arról nem tehetett, hogy a 2008-as eredmények gyengék lettek, ám az azt megelőző, az indulástól számított 10 évben is csak közepesre értékeli teljesítményüket Holtzer Péter. A szakértő úgy véli: helyes volt létrehozni a magánnyugdíjpénztárakat, a szabályozásba azonban olyan hibák kerültek, amelyek miatt a szektor kevésbé versenyképesen működött.

Nagy problémák nem voltak, de nem annyi jött ki a rendszerből, amennyinek kellett volna - fűzte hozzá a Nyugdíj- és Időskori Kerekasztal elnöke.

Címkék: