Változások a magánnyugdíjpénztáraknál

Pénzcentrum2009. január 7. 10:00

Január 1-től választható portfóliós rendszert és egységalapú elszámolási rendszert vezetnek be a magánnyugdíjpénztárak - írja a Világgazdaság.

A nyugdíjkasszák ügyfelei három féle befektetési lehetőség közül választhatnak, valamint a tagok nyomon követhetik, hogy mekkora hozamot értek el az egyes kasszák portfóliói.

A legkockázatosabb az úgynevezett növekedési portfólió, mely a legtöbb, amely minimum 40% részvényt tartalmaz. A legkevésbé rizikós befektetés a klasszikus, melyben 10%-os lehet a részvényarány. A két opció között pedig a közepesen kockázatos úgynevezett kiegyensúlyozott portfolio helyezkedik el.

Holtzer Péter a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal elnöke a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: a részvénypiacok kiszámíthatatlansága miatt nem érdemes most átlépni a növekedési portfólóból egy kevésbé kockázatosba.

Az első idei elszámolt napok a hét vége felé kerülnek ki az intézmények honlapjára és mivel az árfolyamok egységesen január 1-től indultak, könnyen összehasonlíthatóvá válnak a hozamok. Kérdés azonban, hogy hogyan reagálnak majd a közzétett adatokra a az ügyfelek akik eddig sem törődtek vele, hogy mi történt befektetésükkel - mondta el tapasztalatait a lapnak Bíró Gergely a Dimenzió Magánnyugdíjpénztár befektetési igazgatója.

Címkék: