Búcsút inthetnek a vásárlók a csemegepultoknak? Nem kellenek a szakképzett dolgozók a boltoknak

Pénzcentrum2021. február 22. 15:33

A friss foglalkoztatotti statisztikából kitűnik, hogy 2020 negyedik negyedévében is esett a foglalkoztatottak, ezen belül pedig az alkalmazottak száma a boltokban. De hosszabb távon is csökkent a létszám. A 19 órás zárás egy műszak körüli üzemidőt farag le az érintett boltos körben (elsősorban a napicikkes boltokban, nagy szakáruházakban és a plázákban).

A létszámhiánynak annyi, az élelmiszeres boltok feltöltötték a létszámot, az iparcikkesek pedig zárnak be. A járványkorlátozások miatt is olvadt a munkaerőhiány, a 19 órás zárás legalább egy műszak üzemidőt faraghat le. Tovább esett a foglalkoztatottak száma, a negyedik negyedévben is. Szakmunkásból is kevesebben dolgoznak a boltokban, de ennek a technológiaváltás, a digitalizációs technika az oka. Önkiszolgáló pénztárhoz sem kell szakképzettség - írja a blokkk.com.

Sok iparcikkes boltos (őket csak a plázákban érintette a 19 órás zárás) megpróbálta kihúzni karácsonyig, a nagyobb ajándékvásárlás reményében, de a vásárlók nagyon óvatosak voltak. A kisebb ajándékvásárlás pedig szertefoszlatta az utolsó reményeket is, folytatódott a boltbezárás, ami még a felkapottabb plázákban is szembetűnő. Ez lefelé nyomta a foglalkoztatás mérlegét.

Az élelmiszer, napicikk boltok sok dolgozott átvettek a bezárásra kényszerült vendéglátásból, szállodákból, ráadásul a korábban gyakori külföldi munkavállalás is ellehetetlenült a boltos dolgozók számára, hiszen ott is korlátozták a működésüket. Ez viszont felfelé tolta a foglakoztatási mérleget.

Boltos szakmunkás vs. önkiszolgálás és digitalizáció (+ a járvány)

A boltos alkalmazottakon belül a legkényesebb terület a szakképzett bolti dolgozók köre. A foglalkoztatotti statisztikából kihámozható, hogy a középfokú szakmai végzettséggel rendelkezők száma (akiknek érettségijük nincs, csak szakmai végzettségük) a 2018 évi 108 ezerről 2019-ben 99 ezerre, 2020-ban pedig 91 ezerre, összesen 17 ezerrel csökkent. Ennek hátterében egyrészt a szakmai végzettségű dolgozókat már nem igénylő önkiszolgáló rendszer térhódítása húzódik meg (amibe például a diszkont, vagy éppen egy csemegepult nélkül dolgozó falusi kisbolt is beletartozhat).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az önkiszolgáló boltban szakeladó nincs, csak pénztáros és árufeltöltő.

És a nagyot nyomuló webáruházak hátterében sem szükséges a szakeladó (más országokban sem). Az árut ki kell rakni a polcra, vagy összeválogatni egy pakkba kiszállításra, a pénztárgépek pedig ma már mindent tudnak és kiszámolnak. Ha pedig valaki a pénztárosnak is szakképesítést szeretne, akkor mit csináljon a vásárló az önkiszolgáló kasszával. Eből is látszik, hogy a digitalizáció letarolja a hagyományos boltokat is.

A csemegepultok is szorulni fognak, mivel egyre népszerűbb a gyári csomagolás, járványidőszakban ez pedig nem is véletlen. A "lehet-e két dekával több, vagy kevesebb" maszkban, amikor a vásárló mielőbb szabadulna a boltból, nem a legnépszerűbb műsorszám, vallják boltos körökben. Persze, van olyan vásárló is, aki sorban áll, hiszen máshova a korlátozások közepette nem mehet.

Címkék:
digitalizáció, bolt, járvány, munka, munkaerő, bolti eladó, pénztáros, szakmunkás, szállodák, falusi csok,