590 ezer forintért keresnek embereket magyar börtönökbe: egy érettségi is elég a gázsihoz

Pénzcentrum2024. március 21. 16:02

Újabb toborzási hullám indult a Büntetés-Végrehajtásnál, számos meghirdetett pozícióba várják a jelentkezőket, a végzettség sem számít. Ha valakinek érettségije van már bruttó akár 589 ezer forintot is megkereshet. Azonban a munka betöltésére számos alkalmassági vizsgán át kell esnie a jelentkezőknek, hogy bekerüljenek a szervezetbe. 

"Gyere a hűvösre" jeligével toboroz a Büntetés-Végrehajtás új kollégákat számos munkakörbe. A hirdetésekben minden végzettségre kínálnak lehetőséget, sőt még a képzésüket is reklámozzák és az is kiderül, hogy már maga a tanulás során fizetésben részesítik a jelentkezőket. 

Büntetés-Végrehajtás karrier oldalán keresgélve körletfelügyelőtől a szakmunkáson és fegyveres biztonsági őrön át egészen a szakorvosi és szakelőadói állásokig lehet szemezgetni. Ezekhez a végzettségek és a betöltési követelmények is igen különbözőek. Cikkünkben megvizsgáltuk ezeket a meghirdetett pozíciókat. 

Forrás: Büntetés-Végrehajtás hivatalos oldala

Fizetések és juttatások

Az meghirdetett állások között az iskolai végzettségben és fizetésben van különbség. Ezeket a következő táblázatban gyűjtöttük össze: 

Loading...

Jól látható, hogy a nettó fizetések egy kivétellel 300 ezer forint fölött alakulnak, és igen nagyban függ az értéke az iskolai végzettségtől. Összevetve a KSH átlagkeresetével a kiírt pályázatokban található megajánlott béreket elmondható, hogy nagyjából átlagosan nettó 341 863 forint körül adnak havonta a munkakörben, ami a KSH 2023 novemberi közigazgatási szféra átlagos béreihez viszonyítva nagyjából 100 ezer forinttal alacsonyabb. Az egyéb juttatások terén nincsen kirívó különbség a különböző hirdetésekben, ezek közzé tartozik a 

  • Cafeteria rendszer (bruttó 200 000,- Ft/év)
  • ruházati illetmény / ellátás
  • albérleti hozzájárulás (albérleti szerződés, illetve számla leadása mellett)
  • útiköltség-térítés (gépjárművel 18 Ft/km, vonat, illetve helyközi busz igénybevétele esetén 86 % kerül térítésre bérlet leadása mellett)
  • különböző szolgáltatások kedvezményes igénybevétele, így pl.: telefon előfizetési kedvezmény, gépjármű felelősség biztosítási kedvezmény, kedvezmény egyes banki szolgáltatások igénybevétele esetén,kedvezményes üdülés, rekreáció, nyári gyermektábor

Azonban az állások betöltéséhez szigorú alkalmassági vizsgálatokon és vizsgákon kell átesni, amiről a szervezet honlapján részletes leírás található. 

Követelmények

Általános felvételi szabályok: 

A büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állományának szolgálati viszonyát a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (Hszt.) szabályozza, mely a hivatásos állományba vételhez az alábbi kritériumokat határozza meg:A Hszt. 33. §-a alapján hivatásos szolgálati viszony azzal az önként jelentkező, cselekvőképes, állandó belföldi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárral létesíthető,

  • aki a tizennyolcadik életévét betöltötte, és életkora – az e törvényben meghatározott kivételekkel – a hivatásos szolgálat rá irányadó felső korhatáránál legalább tíz évvel kevesebb,
  • aki rendelkezik a tervezett szolgálati beosztás besorolási osztálya szerint meghatározott iskolai végzettséggel (tiszthelyettesénél legalább érettségi, tisztnél felsőfokú iskolai végzettség) és szolgálati viszonyra vonatkozó szabályban a szolgálati viszony létesítésének feltételeként meghatározott szakképzettséggel,
  • aki a hivatásos szolgálatra és a tervezett szolgálati beosztására egészségi, pszichikai és fizikai szempontból alkalmas,
  • akinek életvitele nem kifogásolható, és aki hozzájárul annak a szolgálati viszony létesítését megelőző, valamint a szolgálati viszony fennállása alatti ellenőrzéséhez,
  • aki elfogadja egyes alapvető jogainak e törvény szerinti korlátozását,
  • aki tudomásul veszi, hogy szolgálati viszonyának fennállása alatt szolgálata törvényes ellátását tudta és beleegyezése nélkül – a törvényben meghatározott esetekben és módon – a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv a Rendőrségről szóló törvény szerinti megbízhatósági vizsgálattal ellenőrizheti,
  • aki tudomásul veszi és elfogadja a hivatásos szolgálattal járó, szolgálati viszonyra vonatkozó szabályokban meghatározott kötelezettségeket és elvárásokat, valamint akinél nem állnak fenn a szolgálati viszony létesítését kizáró körülmények.

Az egészségügyi alkalmasság főbb pontjai:

  • egy hónapnál nem régebbi tüdőszűrő vizsgálat eredménye,
  • hölgyeknél egy hónapnál nem régebbi nőgyógyászati lelet,
  • hölgyeknél egy évnél nem régebbi citológiai vizsgálat eredménye,
  • egy évnél nem régebbi urológiai vizsgálat eredménye,
  • ideggyógyászati vizsgálat eredménye,
  • szemészeti szakorvosi lelet,
  • fül-orr-gégészeti és audológiai szakorvosi lelet,
  • fogászati szűrővizsgálat eredménye,
  • teljes körű labor vizsgálat,
  • EKG lelet,
  • a kérdőíven megjelölt korábbi betegségeire, gyógykezeléseire, jelenlegi egészségi állapotára vonatkozó szakorvosi, laboratóriumi, eszközös vizsgálati lelet(ek), zárójelentés(ek).

Ezen felül pedig pszichológiai alkalmassági vizsgálaton is átesnek a jelentkezők, ezek közzé tartoznak a személyiségtesztek, intelligenciatesztek, papír alapú és műszeres figyelemvizsgálatok. A pszichikai alkalmassági vizsgálatot a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja pszichológia szakmai csoportja végzi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fizikai alkalmassági 

A szintfelmérésen csak az vehet részt, aki erre vonatkozó háziorvosi igazolással rendelkezik. A személyügyi szerv a vizsgált személyt életkora szerint korcsoportokba, a betölteni tervezett beosztás szerint alkalmasságvizsgálati kategóriákba sorolja. Az egyes kategóriák igazodnak a beosztások szervezeten belüli munkakörülményeihez, a szolgálatellátás követelményeihez és kockázataihoz, a szakmai elvárásokhoz. A munkakör típusától is függ, hogy milyen feladatokon kell megfelelni. A feladatok alapvetően 2 nap csoportba oszthatóak

  • Minimumfeltételbe
  • és erő- és állóképességi tesztbe. 

Minimumfeltétel mozgásformái közzé tartozik a futás, úszás, kerékpár-ergométer vagy evezőpad-ergométer – Cooper teszt, ezekből kell 1 mozgásformát választani. Erő- és állóképességi teszt mozgásformái közzé pedig a 30 mp alatt fekvőtámaszba karhajlítás-nyújtás, hajlított karú függés időre fekve nyomás (férfi 60 / nő 25 kg), 4 X 10 méteres ingafutás időre és a helyből távolugrás hanyatt fekvésből felülés tartozik. Az pedig, hogy melyiket kell ezek közül teljesíteni teljes mértékben a választott munkakör jellegétől függ. Négy nagy kategóriába sorolhatóak a pozíciók:

  • támogató szerepkörbe tartozó beosztások
  • adminisztratív vagy hatósági szerepkörbe tartozó beosztások
  • beavatkozó vagy intézkedő szerepkörbe tartozó beosztások
  • speciális szerepkörbe tartozó beosztások. 

A következő táblázatban a felsorolt négy kategóriához tartozó felvételi elvárást és azzal betölthető pozíciókat soroltuk fel. 

Loading...

A fenti alkalmassági vizsgálatokon felül elvárt a jelentkezőktől, hogy "kifogástalan életvitelt" folytassanak, ami szintén ellenőrzésre kerül. Magyarország alapvető elvárása a rendvédelmi feladatokat ellátó állománnyal szemben, hogy a rájuk vonatkozó jogszabályi előírásokon túl, szigorú hivatásetikai elvárásoknak is megfeleljenek. A kifogástalan életvitel ellenőrzése azt a célt szolgálja, hogy csak olyan személyek lehessenek a hivatásos állomány tagjai, akik e magas szintű etikai elvárásoknak felvételükkor, illetve az egész hivatásos életpályájuk során  megfelelnek.
 
A kifogástalan életvitel ellenőrzése kötelező a büntetés-végrehajtási állományba vétel előtt, míg az állományban lévő kollégáknál időszakosan hajtják végre. Ennek elvégzéséhez egy nyilatkozatot kell aláírni. A nyilatkozat azt tartalmazza, hogy a hivatásos állomány tagja hozzájárul, hogy az életvitelét, jövedelmi és vagyoni viszonyait, életkörülményeit, lakó és családi környezetét a megvizsgálhassák.

Az ellenőrzés során vizsgálják, hogy a jelentkező követett-e már el bűncselekményt, illetve szolgálaton kívüli magatartása megfelelő-e. Az ellenőrzés módszerei a bűnügyi nyilvántartásban, egyéb nyilvántartásokban történő lekérdezés valamint környezettanulmány készítése. A vizsgálat eredményéről az elvégzését kérőt értesítik, de arról az érintett személyt is tájékoztatni kell.

Címlapkép forrása: MTI/Hegedüs Róbert

Címkék:
hrcentrum, vizsgálat, büntetés, börtön, végrehajtás, állás, büntetés-végrehajtás, toborzás,