Küszöbön a 4 napos munkahét Magyarországon? Az AI szerint minden egy irányba mutat

Pénzcentrum2024. február 27. 17:26

A mesterséges intelligencia terjedése az irodai munkákban lehetőséget nyújt a négynapos munkahét bevezetésére. Ez a folyamat, azonban nemcsak a technológiától, hanem a vállalati kultúra innovatív szemléletétől, a vezetők nyitottságától és az alkalmazottak készségfejlesztési hajlandóságától is függ - hangsúlyozza Na Fu professzor - jelentette a BBC.

A mesterséges intelligencia (AI) terjedése az irodai munkafolyamatokban lehetőséget nyújt a vállalatok számára, hogy alkalmazottaiknak több szabadidőt biztosítsanak. Azonban a technológia önmagában nem elegendő a munkahét rövidítéséhez. Na Fu, a Trinity Business School humánerőforrás-menedzsment professzora szerint az új munkastruktúrák elfogadása, egy kísérletező gondolkodásmód és egy magas szintű bizalomra épülő kultúra nélkülözhetetlen a négynapos munkahét sikerességéhez.

Az AI által elősegített digitális átalakulás során az alkalmazottaknak is meg kell tanulniuk ennek az új technológiának a hatékony kihasználását és irányítását. Ezáltal javíthatók az eredmények és növelhető a produktivitás. Bizonyos iparágak, mint például

  • a szoftverfejlesztés,
  • tartalomgyártás,
  • marketing és jogi szolgáltatások területei

nagyobb mértékben profitálhatnak az AI-ból, különösen ha generatív AI-eszközöket alkalmaznak.

Azonban a szakértő szerint még hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy az AI jelentős mértékben csökkenthessen az emberi munkaórákban minden területen.

A négynapos munkahét bevezetésének lehetősége nem pusztán a technológiától függ, a vállalati vezetők hozzáállása és döntése is meghatározó tényező. A cég céljaihoz és értékeihez való igazodás fontos aspektus ebben a folyamatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vannak vállalkozások, amelyek esetleg automatizálhatnák bizonyos feladatokat az AI segítségével, de ez nem feltétlenül vezet kevesebb munkaórát az alkalmazottaknak.

A világ legnagyobb bevételű vállalatainak vezetői között is megfigyelhető egyfajta nyitottság a technológia által támogatott rövidebb munkahét iránt. Jamie Dimon, a JPMorgan Chase & Co vezérigazgatója például 2023 októberében arról beszélt, hogy el tud képzelni egy olyan jövőt, amiben az emberek hetente csak három és fél napot dolgoznak. Azonban ez még mindig távoli cél marad sok munkavállaló számára.

Címkék:
hrcentrum, munka, munkaidő, mesterséges intelligencia, ai, technológiai fejlődés, négynapos munkahét,