Sok tanár marad hoppon: hiába a 32 százalékos béremelés, ezek a pedagógusok nem kapják meg

Pénzcentrum2024. február 1. 09:21

Kihagyták a januári fizetésemelésből azokat a pedagógusokat, akik idén nyugdíjba mennek – írja a Népszava.

A lapnak egy pedagógus beszélt arról, hogy ő 2024-ben szeretne nyugdíjba vonulni a nők 40 korkedvezménnyel. Erről korábban már értesítette az illetéke tankerületi központot, így idén januárban át sem sorolták az új pedagógustörvény, vagyis a státusztörvény szerinti köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, azaz közalkalmazotti státuszban mehet nyugdíjba. Igen ám, de emiatt úgy látszik, ő nem fogja megkapni a most élesedő 32 százalékos béremelést.

Az eset kapcsán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet arról tájékoztatta a lapot, hogy a PDSZ-hez is több nyugdíj előtt álló pedagógustól érkezett a fentiekkel megegyező visszajelzés. A szakszervezeteket pedig arról tájékoztatták, hogy a nyugdíj előtt álló pedagógusok azért nem kapnak béremelést, mert ők nem kaptak január elején kinevezésmódosítást, így nem tartoznak a státusztörvény hatálya alá, ami a bérekről rendelkezik.

Ez nemcsak etikailag, de jogi szempontból is aggályos. Az illetmények meghatározása ugyanis nem a jogviszonyhoz, hanem munkakörhöz kötött, márpedig ezek a kollégák pedagógus munkakörben dolgoztak, illetve dolgoznak még mindig akkor is, ha januártól nem változott a jogviszonyuk

- mutatott rá Nagy Erzsébet.

Címkék:
hrcentrum, karrier, fizetésemelés, tanárok, tanári fizetés,