Rengeteg magyar dolgozó bukta az idei béremelést: behúzták a féket a munkahelyek

Pénzcentrum2024. január 31. 09:39

A legtöbb kis- és középvállalkozás nem emelne a fizetéseken idén, és a legtöbben erejükön felül teljesítve próbálják megtartani a munkavállalóikat - derült ki az Egyensúly Intézet által elvégzett kutatásból, melyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége tagságának körében végeztek.

Nem emelne a fizetéseken a kis- és középvállalkozások többsége, többek között ez derült ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tagsága körében végzett, a fizetésemelésről szóló felmérésből. Az Egyensúly Intézet által elvégzett kutatás szerint a legtöbb vállalkozás úgy érzi, hogy a kötelezőn felül nem lesz pénzük béremelésre. Azt mondják, sokkolta a vállalkozásokat, ahogyan visszaestek a megrendelések a fizetések vásárlóértékének csökkenése miatt, ám a korábbinál kevesebben, a cégek mindössze 9 százaléka tervez elbocsátásokat, noha a legtöbben gazdasági bizonytalanságokkal számolnak. 

Azzal szembesülnek, hogy feszes a munkaerőpiac, hogy nagyon nehéz jól kpzett munkavállalót találni, ezért erejükön felül is megpróbálják megtartani őket

- közölte Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

Az RTL Híradóban elhangzott továbbá: a GKI szerint nagyot csökkenhet az életszínvonala annak, aki nem kap fizetésemelést. "Rosszabbul élünk, mint 3 éve, mert már tavaly sem nagyon volt emelés" - jelentette ki Molnár László, a Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Szerinte nagyon sok olyan dolgozó van - főleg vidéken -, akiknek a munkaerőpiac sokkal kevésbé kínál új munkahelyet, vagy sokkal kevésbé talál magának munkahelyet, ezért kénytelen elfogadni azt, hogy a bére nem nagyon emelkedik. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A riportban megjegyezték, hogy a miniszterelnök szerint a béremelések forrása a gazdasági növekedés, ugyanakkor a kormány az idei költségvetésben eredetileg 4 százalékosra kalkulált gazdasági növekedés mértékét, alig egy hónapja 3,6 százalékra módosította. 

Címkék:
hrcentrum, gazdaság, kutatás, munkaerőpiac, bérek, vosz, gazdasági növekedés,