GYES kalkulátor 2024: tudd meg, mennyi lesz a GYES összege 2024-ben!

Pénzcentrum2024. január 13. 12:05

Magyar családok ezreit tartja lázban a kérdés, hogy mégis mennyi lesz a GYES összege 2024 évében a GYES kalkulátor szerint. Nézzük, mit ír a GYES klakulátor 2024 évére vonatkozik, avagy milyen juttatásokat számol a GYES GYED klakulátor 2024 friss adataira nézve! Hogyan számol a GYES utáni szabadság kalkulátor 2024 évében, mennyi szabadság jár a GYES-ről visszatérő anyának?

Cikkünkben a GYES klakulátor 2024 évi legfrissebb számításait összegezzük olvasóinknak: tudd meg, hogyan számol a GYES klakulátor 2024 évében, illetve a GYES GYED kalkulátor 2024 évére vonatkozóan milyen számokkal szolgál! Mit határoz meg a GYES utáni szabadság kalkulátor 2024 évében? Milyen szabadságokkal, szociális és nem szociális alapú juttatásokkal számolhatnak a magyar anyák a szülést követő években?

Amit a családtámogatásokról tudni érdemes

A legtöbb gyermekvállalás előtt álló család már tisztában van vele, hogy milyen lehetőségeik vannak, azonban mindig érdemes utánanéznünk a részleteknek, miszerint pontosan milyen feltételekhez kötött és milyen összegű juttatások járnak a jogosultak részére. A GYES, azaz a gyermekgondozást segítő ellátás akkor jár az igénylőnek, ha más, biztosítási jogviszonyon alapuló ellátásra nem jogosult (jelen esetben a CSED-re, GYED-re gondolunk). A GYES összege alapesetben a gyermek 3 éves koráig (ikreknél a tankötelessé válásukig) kerül folyósításra.

Abban az esetben, ha a vér szerinti szülő helyett más személy veszi igénybe a GYES 2024 évi juttatását, bizonyos megkötésekkel is kell számolnunk: nagyszülői GYES esetén a gyermek 3 éves koráig nem dolgozhat az igénylő, utána a munka maximum heti 30 órában engedélyezett (kivéve otthoni munkavégzésnél, ugyanis ebben az esetben nincs korlátozás). Az örökbefogadó szülő a gyermek 3. (súlyosan beteg vagy fogyatékos gyermeknél 10.) évéig a GYES összege mellett maximum 30 órát dolgozhat.

A GYES mellett alapesetben két fontos családtámogatást igényelhetünk, azonban ezeknek a folyósításához már TB-jogviszony is szükséges. A CSED, azaz a csecsemőgondozási díj a szülési szabadság időtartama alatt vehető igénybe, kifejezetten a gyermekével otthon maradó anyáknak találták ki (CSED mellett keresőtevékenységet folytatni nem lehet), ezt váltja le a gyermek 6 hónapos korától 2 éves koráig (ikreknél a gyerekek 3. évének betöltéséig) járó GYED. Cikkünkben a GYES klakulátor 2024 évi ismereteit körüljárva leginkább a GYES és a GYED juttatásaival foglalkozunk.

GYES klakulátor 2024: mennyi a GYES összege 2024-ben?

A GYES kalkulátor 2024 évében változatlanul a már jól megszokott, fix összegű juttatással számol. A GYES kalkulátor 2024 évében is a havi bruttó 28.500 Ft-tot veszi alapul (az öregségi nyugdíjminimum 100%-a, 2008 óta), ebből 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra, ennek következtében a GYES 2024 nettó összege 25.650 Ft/hó, töredék napokra a GYES napi összege a havidíj 1/30 része.

GYES GYED klakulátor 2024

A GYES összege mellett szintén fontos kérdés a gyermekvállalás előtt állók részéről, hogy mit ír a GYES GYED kalkulátor 2024 évére vonatkozólag, illetve, hogy mennyi ehhez képest a CSED összege. Nos, a csecsemőgondozási díj esetében a jogosult a juttatás fél éves időtartama alatt a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 100%-át kapja (a számítások során az anya utolsó 180 napi átlagkeresetét veszik alapul - ha ebben az időszakban volt 30 napnál nagyobb TB-biztosítási megszakítása, akkor 120 nappal számolnak, ha az anyának nincs 120 napnyi jövedelme sem, akkor a minimálbér kétszeresének a 30-ad részét veszik alapul). A CSED összege után 15% személyi jövedelemadót kell fizetni, egyéb járulék nincs.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A GYED esetében a GYES GYED klakulátor 2024 során változatlanul a szülő naptári napi jövedelmének a 70%-át veszi a GYED alapjául, azonban fontos kikötés, hogy a GYED maximum összege legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet. A bruttó minimálbér 2024 évében 266.800 Ft, ennek a duplájának a 70%-a bruttó 373.520 Ft havonta, amiből 15% SZJA és 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra (családi adókedvezmény érvényesíthető). A GYES GYED kalkulátor 2024 évi számításai szerint tehát maximum 281.640 Ft havonta a nettó GYED 2024 évében, kedvezmény nélkül.

A nagyszülői GYED összege 2024 évében ugyanannyi, mint a sima szülői GYED esetében: a nagyszülőnek is a minimálbér duplájának a 70%-a jár, vagyis maximum bruttó 373.520 Ft/hó. Alapképzésen résztvevő hallgatók esetében a GYED klakulátor 2024 szerint a minimálbér 70%-a után jár a diplomás GYED, ami átszámítva bruttó 186.760 Ft/hó. Mesterképzésen résztvevő hallgatóknak a garantált bérminimum 70%-a után jár a diplomás GYED 2024 évi összege, ami átszámítva bruttó 228.200 Ft/hó.

GYES utáni szabadság klakulátor 2024

Az anyák részéről gyakori kérdés, hogy mi történik azokkal a szabadnapokkal, amelyek a szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja alatt képződnek. A GYES utáni szabadság kalkulátor 2024 évére vonatkozólag is kimondja, hogy a felgyülemlett szabadságot a munkáltató köteles kiadni az anya részére.

Címkék:
hrcentrum, szabadság, gyed, minimálbér, gyes, kalkulátor, csed, családalapítás,