Elárulták a pontos adatot: ennyi vendégmunkás dolgozik Magyarországon

Pénzcentrum2024. január 9. 09:56

Sem minőségében, sem mennyiségében nem veszélyeztethetik a magyar munkaerőpiacot a vendégmunkások, és erre oda is fogunk figyelni – mondta a Világgazdaságnak Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár hozzátette, a hazai potenciális munkaerő-tartalékból 100 ezer fő viszonylag könnyen bevonható, de a többségnek évekre lesz szüksége ahhoz, hogy vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra.

A fő csapásirányunk, hogy a magyarokat támogassuk, de ha olyan mértékű munkaerőigényre keletkezik, amelyet a belső piac nem tud átmenetileg kezelni, akkor szükség van a vendégmunkásokra is – mondta a Világgazdaságnak Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Hozzátette, ma Magyarországon 120 ezer külföldi vendégmunkás van, 40 ezer ukrán állampolgár, emellett még szerbek dolgoznak itt jelentősebb létszámban, illetve vietnámiak mintegy 16 ezren, a fülöp-szigetekiek kicsivel több mint 10 ezren. Az összes többi nemzetiség – indiaiak, mongolok – száma bőven 10 ezer fő alatti – közölte.

Czomba Sándor emellett azt is elmondta, arányaiban még mindig Magyarországon van a legkevesebb vendégmunkás, az összes foglalkoztatott 1,8 százaléka külföldi munkavállaló. Lengyelországban és Csehországban ugyanez a szám 6, illetve 4,5 százalék, de még a szlovákoknál is 3,5 százalék.

Címkék:
karrier, magyarország, gazdaság, munkaerő, munkaerőpiac, vendégmunkás,