Komoly változás jön a magyar munkahelyen 2024-től: élesedik az új szabály, sok dolgozó szívhatja a fogát

Pénzcentrum2023. december 29. 16:17

Váloznak 2024-től a képernyő előtti tényleges munkavégzés szabályai - szúrta ki a hvg.hu egy csütörtök este közzétett rendeletben. Az összes képernyőidő jövőre már meghaladhatja a napi hat órát, eddig ez nem volt szabályos.

Az eddigi jogszabály szerint a folyamatos képernyő előtti munkavégzést (bizonyos kivételekkel) óránként legalább tízperces szünetekkel kell megszakítani, és a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát nem haladhatja meg. Kérdés persze, hogy ezt a munkahelyeken mennyire tartották tiszteletben, de ez volt az előírás - írják. Ebből Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtök este közzétett rendelete törli a napi hatórás megkötést, csak az óránkénti tíz perc szünet marad.

Más változások is lesznek: jelenleg „a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából” akkor kell óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C-ot meghaladja, valamint a hidegnek minősülő munkahelyeken, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.

Ez egészül ki azzal, hogy akkor is jár a pihenőidő, ha „szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 °C-ot, és az országos tiszti főorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta”.

Címkék:
hrcentrum, munkahely, munka, változás, állás, dolgozók, dolgozó, jogszabály, munkavégzés, munkahelyek, képernyőidő, 2024,