Elképesztő pénzeket zsebelnek be az állami vezetők: havi 5 millió az alsó határ az elitklubba

Pénzcentrum2023. december 20. 10:33

Elképesztő összeg üti a markát a munkájáért Palkovics Lászlónak, aki volt innovációs és technológiai tárcavezetőként havi több mint bruttó 8 millió forintért húzza az igát. Ezzel messze lekörözi volt főnökét, Orbán Viktort is, aki csupán 6,5 millió forintnak örülhet havonta.

Havonta nagyjából bruttó 8 millió forintot keres két állami cég vezetőjeként Palkovics László, egykori innovációs és technológiai miniszter - közölte a 24.hu a saját adatgyűjtése alapján. Eszerint az egykori tárcavezető havi 5 milliót kap az állami N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójaként, január óta pedig 2,750 millió forintot keres a szintén állami projektcég, a Autóipari Próbapálya Zala Kft.-nél, ahol ügyvezetői pozíciót tölt be. Ezzel maga mögé utasítja Orbán Viktort, akinek a fizetése ugyan jövőre bruttó 859 ezer forinttal emelkedik, ám Palkovicshoz képest csak "szerény" 6,5 millió forintnak örülhet a havi munkájáért.

A 24.hu megjegyzi a volt innovációs és technológiai miniszter könnyen lehet, hogy 8 milliónál is többet keres havonta, hiszen a győri Széchenyi István Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnöki posztját is ő tölti be, és az alapítvány mellett létrehozott vagyonkezelő holdingot is ő vezeti, ám azt nem lehet tudni, hogy ezek után kap-e fizetést. Emellett Palkovics a tavaly novemberben lemondó miniszter az elnöke a Rába Járműipari Holding Nyrt. felügyelőbizottságának is, viszont itt csak 2022-es adatok állnak rendelkezésre: abban évben 700 ezres fizetés járt a pozícióhoz.

Pontos összeget így lehetetlen mondani, de a volt miniszter nagyjából havi bruttó tízmillió forintra tehet szert az állami cégek jóvoltából, de záró miniszteri vagyonnyilatkozatában még egy havi 900 ezer forintos kutatóprofesszori cím is szerepelt - írja a lap.

A portál szerint ugyanakkor hogy a védelmi ipar jól fizet, azt nem csak Palkovics példája támasztja alá, ugyanis Trembeczki László is legalább 7,8 millió forintot keres, mivel négy, a honvédelmi tárca alá tartozó cégnek is ő a vezérigazgatója. A HMEI Zrt.-ben emellett igazgatósági tagként is kap 600 ezer forintot havonta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A portál listáján természetesen további nevek és összegek is szerepelnek, ezek  tételesen a következők:

  • Bíró Péter, a Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója 5 millió forintot visz haza havonta;
  • Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. feje havi 4,9 milliót keres;
  • Kisgergely Kornél, az Eximbank vezére havi 4,8 millió forintért dolgozik;
  • Bártfai-Mager Andrea, az állami vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 5 milliót visz haza;
  • Süli János, a paksi bővítést felügyelő szintén 5 milliót kap havonta;
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is az 5 milliós bérűek táborát gyarapítja;

De ott van az öttmilliósok sorában Csák János kulturális és innovációs miniszter is. 

Címkék:
hrcentrum, karrier, milliók, fizetések, orbán viktor, palkovics, miniszter,