Munkáltatói és munkavállalói járulékok 2024: mikor lesz a járulékok befizetési határideje 2024 évében?

Pénzcentrum2023. december 16. 12:40

A magyar adórendszer működése számos, gyakran ismételt kérdést vet fel a dolgozók részéről: mi a különbség a bruttó és a nettó bér között, pontosan milyen adók és más terhek nehezednek a munkavállalók és a munkáltatóik vállára? Járjunk utána, mik a munkavállalói járulékok 2024 évében, illetve, hogy hogyan alakulnak munkáltatói járulékok 2024 során! Mikor van a járulékok befizetési határideje 2024 évében, mire figyeljen a magyar dolgozó., munkáltató?

Cikkünkben a teljes munkáltatói bérköltségről és a magyar munkavállalókat terhelő járulékokról lesz szó: tudd meg, mik a munkáltatói járulékok 2024 során, és hogy pontosan miből állnak a munkavállalói járulékok 2024 évében is! Változnak a munkáltatót terhelő járulékok 2024 évében? Mikor van a járulékok befizetési határideje 2024 során, mire kell figyelnie a dolgozónak, mire a munkáltatónak?

Járulékok 2024: hogyan adózunk 2024-ben?

A magyar munkavállalók zsebében a hóeleji fizetéssel a nettó bér landol: ez már egy, a különféle adóktól és járulékoktól automatikusan „megtisztított”, leadózott összeg - gyakorlatilag ez az a jövedelem, amiből ténylegesen megélünk – azonban ez nagyon messze áll a teljes munkáltatói bérköltségtől, azaz attól az összegtől, amibe a munkáltatónknak a havi foglalkoztatásunk valójában kerül. A teljes munkáltatói bérköltség nem más, mint a fizetésünknek a munkavállalói járulékok 2024 évi költségeivel (bruttó bér), illetve a munkáltatói járulék 2024 évi kötelezettségével terhelt megnövekedett összegű bérköltsége.

A járulékok 2024 évi tudnivalói kapcsán fontos megemlítenünk, hogy Magyarországon nem progresszíven emelkednek a járulékok 2024 évében sem (azaz nem adózik többet százalékos arányban az, aki jobban keres), minden alkalmazottra egységesen, ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Nézzük, melyek a munkavállalói járulékok 2024 évében, illetve, hogy mekkora tételt jelentenek a munkáltatót terhelő járulékok 2024 során!

1. Munkáltatói járulékok 2024

Habár sokan azt hiszik, hogy az adózásunk a bruttó fizetésünkből levont járulékokból áll, a helyzet azért ennél komplexebb: a bruttó munkabérünk után (a béren felül) ugyanis a munkáltatót terhelik a munkáltatói járulékok 2024-ben is. A munkáltatót terhelő járulékok 2024 évében – nézzünk utána az aktuális törvénymódosításoknak, ha érint minket – gyakorlatilag a szociális hozzájárulási adóban merülnek ki (2022. január 1-től már nem kell fizetnie a munkáltatónak az 1,5%-os szakképzési hozzájárulást, csak a szociális hozzájárulási adó maradt). A szociális hozzájárulási adó (szochó) mértéke 13%, amit a munkáltató fizet havi rendszerességgel az államnak - ez az adó magát a dolgozót közvetlenül nem érinti.

2. Munkavállalói járulékok 2024

Tehát: a szociális hozzájárulási adóval terhelt bruttó bérünk adja a teljes munkáltatói bérköltséget (bruttó bér + 13%). Ami ebből a dolgozót érinti, az maga a bruttó fizetés, amelyből viszont levonásra kerülnek a munkavállalót terhelő járulékok 2024-ben. A munkavállalói járulékok 2024 évében változatlanul a 15%-os személyi jövedelemadó és a 18,5%-os társadalombiztosítási járulék (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék) kombinációjából állnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 15%-os szja + a 18%-os TB-járulék együttesen a bruttó bér 33,5%-át teszik ki, vagyis, amennyiben nem érvényesíthetők egyéni alapon meghatározott adó- és járulékfizetési kedvezmények (pl. 25 év alatti fiatalok szja-mentessége), ennyit vonnak le a bérünkből, mire kézhez kapjuk azt. A járulékok 2024 évében is automatikusan kerülnek levonásra: mi már a nettó bért kapjuk meg a számlánkra, azaz a kapott fizetéssel szabadon gazdálkodhatunk, abból nem kell tovább adózni.

Mikor van a járulékok befizetési határideje 2024 évében?

Ahogy a fentiekben is írtuk a munkavállalói járulékok 2024 évi tudnivalói kapcsán: a nettó bérünket már a terhekkel csökkentve kapjuk kézhez, ebből nem kell tovább adózni (nincs olyan határidő ebben a tekintetben, amire egy dolgozónak figyelnie kell, leszámítva az éves szja-bevallást). A munkáltatót terhelő járulékok befizetési határideje 2024 évében (szochó) továbbra is a szokott módon, rendszerint a tárgyhót követő hónap 12. napján történik.

Címkék:
hrcentrum, szja, bér, adó, munkavállaló, járulék, munkáltató, bruttó, nettó,