Figyelem! Így változhat a táppénz, utazási költségtérítés ügyintézése 2024-től

Pénzcentrum2023. november 28. 08:44

Gyorsítanák a táppénzes ügyintézést többek között azzal, hogy az illetékes kifizetőhelynek a tényállás tisztázása érdekében megkereséssel kell élnie a kormányhivatal felé. Emellett az utazási költségtérítés esetén bizonyos körben megszűnne az adatrögzítési kötelezettség.

Egy új kormányrendelet tervezete előírná, hogy a kifizetőhelynek az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás vagy a baleseti táppénz iránti kérelem elbírálása során, a tényállás tisztázása érdekében megkereséssel kell élnie az illetékes kormányhivatal felé, mellyel az eljárás egyszerűsítése érhető el - szúrta ki a Portfolio.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentumok szerint a lépéstől azt várják, hogy gyorsabb lesz az ügyintézés a mintegy 4,06 milliónyi, érintett biztosítottnak. A tervezett változások között van az is, hogy az utazási költségtérítési támogatás igénybevétele során bizonyos körben az adatrögzítési kötelezettség megszüntetésével egyszerűsíthető az eljárás. A rendelet továbbá módosítja a "16 éven felüli" kifejezést a jogosultaknál, és a "18 éven felüli" kifejezés váltja fel, pontosítva ezzel az életkori korlátokat a jogszabályban.

A tervek szerint a módosítás január elsejével lépne hatályba.

Címkék:
hrcentrum, utazás, táppénz, költségtérítés, változás, ügyintézés, kormányhivatal, eljárás, kormányrendelet,