Rohamosan nő a külföldi vendégmunkások száma Magyarországon: nemsokára 100 ezren lehetnek

Pénzcentrum2023. november 25. 10:51

Már 95 ezer külföldi munkavállaló van Magyarországon a legfrissebb adatok alapján. A számuk hamarosan elérheti a 100 ezer főt is, miután havonta nagyjából 1000 fővel nő a létszámuk - írja a Portfolio. Szakértők szerint a munkaerőhiány miatt a következő időszakban nagy szükség lesz vendégmunkásokra.

2023 szeptemberében 95,5 ezer fő volt a külföldi állampolgárságú alkalmazásban állók létszáma, 13 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában - írja a KSH adatai alapján a Portfolio. A növekedés a harmadik országbeliek körében jelentkezett. Teház az elmúlt időszakban - a munkaerőközvetítők jelzésével összhangban - havi átlagban valóban 1000 fővel gyarapszik a külföldi munkavállalók létszáma Magyarországon.

2020-ban még csak 60-70 ezer külföldi dolgozó volt Magyarországon, addig tavaly már 80 ezer feletti számokat láthattunk. A legfrissebb adatok alapján pedig tovább nőtt a létszámuk, és ha a trend folytatódik, akkor hamarosan 100 ezren lesznek.

A hazai munkaerőközvetítő cégek szerint a magyarországi dolgozói tartalék 100-150 ezer állás betöltésére lehet még elegendő ideális esetben, miközben a tervek szerint akár 500 ezer új munkavállalóra is szükség lehet.

Címkék:
hrcentrum, munkavállaló, külföldi munka, külföldi, munkaerőhiány, vendégmunkás, külföldi munkaerő, vendégmunkások,