Szülők, figyelem! Változhat a gyermekek után járó pótszabadság: erről mindenkinek tudnia kell

Pénzcentrum2023. november 22. 08:44

Módosítanák a gyermekek után járó pótszabadság szabályait: egy javaslat szerint ezt a szülő akkor vehetné ki, amikor akarja, a munkáltatónak nem lehet beleszólása, ha az igényt legalább 15 napon belül jelzi a munkavállaló.

Három KDNP-s képviselő olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be, ami a gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeivel összefüggésben a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt érinti. A Nacsa Lőrinc, Simicskó István és Hollik István által beterjesztett javaslat szerint a pótszabadságot és a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki, amelyre vonatkozó igényét a munkavállalónak legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

Azaz magyaruk a gyerekek utáni pótszabadságot a szülő akkor vehetné ki, amikor akarja. Ugyanakkor ekkor is érvényesülne az az általános szabály, mely értelmében a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a pótszabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja, illetve a megkezdett pótszabadságot megszakíthatja.

Címkék:
hrcentrum, szabadság, gyermek, gyermekvállalás, szülő, munkavállalók, pótszabadság, javaslat, törvénymódosítás, szülők, gyermekek,