Most akkor tényleg senkinek nem kell majd foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra járnia?

Pénzcentrum2023. november 16. 09:42

Mint ismeretes, egy törvénymódosítási javaslattal megszüntetné a kormány a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos szerint csak egyes munkakörökben nem lesz kötelező a szűrés, Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerint viszont ezzel veszélybe kerül a munkavállalók egészség, úgyhogy vissza kellene vonni a javaslatot – írja az infostart.hu

Mint ismeretes, egy új törvénytervezet bizonyos munkakörökben megszüntetné a kötelező egészségügyi vizsgálatokat. Ezek olyan munkahelyek lennének, amik nem járnak fizikai és pszichés megterheléssel. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke szerint nem egy generális szabályról van szó, ami egy az egyben megszüntetné a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás szükségességét.

Hanem a munkavédelemről szóló törvény módosulna úgy, hogy bizonyos meghatározott munkakörökben a szűrés vagy opcionális lehetőség lenne, vagy megmaradnak kötelezettségnek, csak esetleg a szolgáltató változna meg, azaz nem feltétlenül foglalkozás-egészségügyi orvos végezhetné el ezeket a vizsgálatokat.

Ezzel szemben, Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint a változással a munkavállalók nagy veszélybe kerülnének. Az elnök azt mondta, szűrések nélkül a dolgozók munkaegészségügyi állapota tovább romlana. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a termelésben és az iparban lévő dolgozók egészségére lehet negatív hatással a munkavégzés, hanem akár az irodai alkalmazottakra is.

Címkék:
hrcentrum, egészségügy, foglalkoztatás, szűrés,