Atyaég! Megdöbbentő, mennyi vendégmunkás dolgozik itthon: ők veszik el a magyarok munkáját

Pénzcentrum2023. október 28. 12:02

Lehet, hogy elsőre nagyobb számra gondoltál volna azzal kapcsolatban, mennyi harmadik világból érkezett vendégmunkás van Magyarországon.

Még a húszezres keretszámot sem éri el a Magyarországon élő és dolgozó, nem EU-s országból érkezett vendégmunkások száma itthon - ez derült ki a Növekedés.hu cikkéből. Mint a lap írja, a külföldi munkavállalók száma jelenleg 110 ezer körül mozoghat, java részük EU-tagországból érkezett ide.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Munkaügyi Szakosztályának fórumán nemrég az is elhangzott, hogy 2024 év végéig több 10.000 vendégmunkás bevonása válhat még szükségessé. Hazánkban jeéenleg 4 százalékos a munkanélküliség, a foglalkoztatottak száma pedig 4,7 millió körül van, ez a plafon körüli szint.

Kiemelték azt is, hogy a külföldi munkaerő-bevonás 2016-os elindulása óta számos országból érkeztek vendégmunkások. Először Ukrajnából és Szerbiából jöttek, ők azonban később továbbmentek nyugati országokba, egyszerűen a magasabb keresetek miatt. Emellett jöttek még a Fülöp-szigetekről, Indonéziából, Vietnámból, Mongóliából, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából is.

Címkék:
hrcentrum, külföldi, magyarok, vendégmunkás, külföldi munkavállalás, vendégmunka,