Bilibe lóg a kezük? Komoly kezdőfizetésről álmodoznak a magyar egyetemisták

Pénzcentrum2023. október 5. 20:58

A gólyák kétharmada szeretne dolgozni az egyetemi évei alatt, a legtöbben ismerős ajánlásából jelentkeznének állásra – többek között ez derült ki a Follow Marketing Kft. kutatásából. A kizárólag elsőéves egyetemi hallgatók által kitöltött felmérés eredményei alapján a megbecsültség érzése és a családias hangulat sokkal fontosabb a fiatalok számára, mint a fizetés. A megkérdezettek bérigényei ráadásul közelítenek a reálishoz, a többség már 300-400 ezer forint bevétellel is elégedett lenne havi szinten.

A gólyák 69 százaléka szeretne dolgozni az egyetemi évei alatt, fő motivációjuk egyharmad-egyharmad arányban a tapasztalatszerzés és a tanulmányok finanszírozása. A legtöbben (36 százalék) az alapszükségletei kielégítésére vállalnának munkát, a karrierépítést pedig nagyjából minden ötödik elsőéves hallgató (22 százalék) jelölte meg indokként – derült ki a Follow Marketing Kft. kutatásából, melyben frissen érettségizett, az egyetemre már felvételt nyert diákokat kérdeztek arról, hogy mit várnak el egy munkahelytől. 

A megkérdezettek arra a kérdésre, hogy milyen platformokon keresztül jelentkeznének állásra, 85 százalék felelt úgy, hogy ismerős ajánlásából. A válaszadók kétharmada álláshirdető portálokon keresne munkát, minden második diák pedig a Facebookon, Instagramon közzétett hirdetésekre jelentkezne. Állásközvetítő cég szolgáltatását mindössze 15 százalékuk venné igénybe.

Reálisak a bérigények

A felmérésből kiderült, hogy a fizetési igényeket illetően élénk változás érzékelhető a korábbi tapasztalatokhoz képest, hiszen kevesebb pénzért is szívesen dolgoznának már a gólyák. A kutatás szerint 100-200 ezer forint közötti összegért csupán a megkérdezettek 5,5 százaléka vállalna munkát, 200-300 ezer forintért viszont már 34 százalék. A többség – minden negyedik gólya – ugyanakkor 300-400 ezer forintot kérne a munkáltatójától. Ennél többet a kitöltők elenyésző mennyisége kérne a munkájáért.

„Sokszor a pályakezdők milliós fizetésről álmodnak, miközben még nincs is releváns tapasztalatuk. Az általunk végzett felmérésben azonban helyesen ítélték meg a lehetőségeiket az elsőéves hallgatók, teljesen reális elvárásokat tűznek ki maguk elé” – mutatott rá Baranyai Örs, a kutatást végző cég társtulajdonosa. Hozzátette, a kutatás egyik legmeglepőbb eredménye, hogy a megbecsültség érzése és a családias hangulat sokkal fontosabb a gólyák számára, mint a fizetés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gólyáknak fontos az önképzés

A kutatás kitért a gólyák önképzésről alkotott véleményére is. Eszerint a legtöbben könyvolvasással (63 százalék), podcastek hallgatásával (55 százalék) és interjúk nézésével (44 százalék) fejlesztik magukat, ezeket követik a sorban a blogcikkek olvasása (36 százalék), az előadásokon, workshopokon való részvétel (20 százalék) és a képzések (17 százalék). Mindössze a megkérdezettek 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sehogy sem fejleszti magát.

Arra a felvetésre, hogy melyik az a három legjobb tulajdonság, amiért a jövőbeli kollégák hálásak lesznek nekik, minden harmadik válaszadó azt felelte, hogy az alázat, türelem és a kreativitás. Ezt a könnyű alkalmazkodás, segítőkészség és empatikusság hármasa követte, de a kitartás, akaraterő, jó kommunikáció triót is sokan adták válaszul.

Címkék:
pénz, munkahely, egyetem, álláskeresés, diákmunka, felsőoktatás, kutatás, munkaerőpiac, pályakezdő, bérigény,