Itt a tervezet: a jövőben végzettség nélkül lehetsz szobafestő vagy villanyautó-szerelő

Pénzcentrum2023. szeptember 20. 08:31

A gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezése értelmében a jövőben számos, a korábbiakban szakképesítéshez kötött tevékenység képesítés nélkül is végezhető lenne. Ilyen tevékenységek lennének például az elektromos berendezések javítása vagy elektromos autók bizonyos alkatrészeinek cseréje.  

A jövőben több tevékenység, mint például az elektromos berendezések javítása vagy elektromos autók bizonyos alkatrészeinek cseréje esetében is eltörölnék a szakképesítéshez kötöttséget – hangzott el az RTL Híradójában. A gazdaságifejlesztési minisztertől jövő kezdeményezésnek hivatalosan a foglalkoztatottság növelése a célja, míg a vegyipari dolgozók szakszervezete szerint így nyitnának utat a szakképzetlen külföldi munkavállalók előtt.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint nem kell majd szakképesítés biológiai termékek előállításához, valamint villamos gépek javításához vagy telepítéséhez sem. Ugyancsak nem kell majd szakképesítés a villanyautók egyes alkatrészeinek cseréjéhez és a szobafestéshez sem. A rendelet ugyanakkor azt is kiköti, hogy a szakképzetlen munkások tevékenységét egy szakképesítéssel rendelkezőnek kell majd irányítania.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint ez nagyon-nagyon veszélyes út, amely a munkabiztonságot fogja veszélyeztetni.

Címkék:
szakszervezet, gazdaság, szakképzés, rendelet, vegyipar, gazdaságfejlesztési minisztérium,