Zöld az út az évközi minimálbér-emelés előtt? Így állnak most a tárgyalások

Pénzcentrum2023. szeptember 13. 09:19

Akár már októberben évközi minimálbéremelés jöhet, ám ehhez a munkáltatói és a munkavállalói oldalnak meg kell állapodnia.

Továbbra sincs egyezség arról, mikor és mennyivel emelkedjen a minimálbér – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva a Liga Szakszervezetek elnöke. Az emelést a munkáltatói- és a munkavállalói oldal is szükségesnek látja, a felek ezzel kapcsolatban többféle forgatókönyvet is kidolgoztak.

A szakszervezetek szeretnék elérni, hogy a megugrott infláció miatt még idén legyen kompenzáció a kötelező legkisebb béreknél, ezt azonban nehezíti, hogy csak jövő év februárjában derül ki az idei éves infláció mértéke – tette hozzá Mészáros Melinda. Jelezte: elsőként a várható éves inflációhoz közelítő értéket szeretnének meghatározni és elfogadni. 

Ha sikerülne még ebben a hónapban megállapodni, már októbertől emelkedne a két kötelező bérelem, míg ha nem lesz megállapodás és évközi korrekció, a szakszervezetek az elmaradt kompenzációt beépítenék a jövő évi minimálbér-emelésbe.

A szakszervezetek részéről felmerült a minimálbér és a garantált bérminimum összeolvasztásának lehetősége is, ami jelentős minimálbér-emelést hozna, ám ezt a munkaadói oldal nem támogatja. Ők egyébként elképzelhetőnek tartanák, hogy a minimálbért keresőknél béremelés helyett adó- és járulékcsökkentést vezetnének be. Utóbbit azonban a munkavállalói oldal nem fogadja el – mondta a Liga elnöke.

Címkék:
hrcentrum, minimálbér, minimálbér-emelés, béremelés, munkavállaló, emelés, szakszervezetek, minimálbér emelés, liga szakszervezetek,