Érik a botrány a vidéki gyárban: rákkeltő anyagokat lélegeznek be a dolgozók, hiányos volt a védőfelszerelés is

Pénzcentrum2023. augusztus 21. 09:52

A környéken mindenki tudta, hogy veszélyes a szeghalmi Csaba Metál Zrt. üzemében dolgozni. A hegesztők védőfelszerelése nem volt rendben az ellenőrzések során, és az üzem szellőztetése sem mindig megoldott. Ráadásul az üzemben rákkeltő anyagokkal is dolgoztak.

Égési sérüléseket szenvedett egy hegesztő és a fogai is tönkrementek a szeghalmi Csaba Metál Zrt.-nél - mesélte a Telexnek az érintett dolgozó felesége. Mint mondta, a környéken mindenki tudja, hogy egészségtelen a gyárban dolgozni, de biztos, hogy a férje nem fog erről nekünk semmit mondani. A férfi évtizedek óta dolgozik már a cégnél, csak két éve van nyugdíjig, nem akarja elveszíteni az állását.

A lap birtokába került kormányhivatali határozat szerint fokozottan mérgező, rákkeltő anyagokat lélegezhetnek be a dolgozók nap mint nap.

A hegesztőműhelyek frisslevegős utánpótlására, valamint a hegesztési tevékenység során keletkező füst elvezetésére a 8 méter belmagasságú hegesztőműhelyek tetőszerkezetén kialakított kupolák, valamint a hegesztőműhelyek bejáratai, és az ebből kialakuló huzathatás szolgál

- áll a dokumentumban. Ez azonban csak jó időben vezeti el a veszélyes anyagokat, az ellenőrzés napján viszont 10 fok sem volt odakint, ezért az ablakokat zárva tartották. Az ellenőrök erről ezt írták: „a hegesztési tevékenység során keletkező füst az emberi érzékszervekkel – tisztán láthatóan és szagolhatóan – érzékelhető volt.” Egy másik nő, aki csak kis ideig dolgozott az üzemben arról beszélt, folyamatosan fájt a feje, a fia a nagy füstöt emelte ki, szerinte volt, hogy egy méterre nem lehetett látni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vizsgálat szerint a védőfelszerelésekkel sem volt minden rendben: találtak olyan maszkot, ami nem nyújt minden káros anyag ellen védelmet, és olyat, ami bizonyos szűrővel alkalmas lenne, de a cég nem tudta igazolni, hogy pontosan milyen szűrőt használtak. Azt is kifogásolták, hogy a munkaállomások között nincsenek megfelelő térelválasztók, ami azért lenne fontos, mert a káros ívsugárzás nemcsak az adott munkavégzőre, hanem a környezetében dolgozó többi kollégára is veszélyes. Eáadásul a kormányhivatali határozat szerint a Csaba Metálnál használt több hegesztőanyag is tartalmazott krómot és nikkelt, amelyek rákkeltőek.

Címkék:
hrcentrum, gyár, kormányhivatal, dolgozók, rákkeltő, dolgozó, üzem, veszélyes, füst,