Hiába nagyon kényelmes, valójában komoly árat fizetünk az otthoni munkavégzésért

Pénzcentrum2023. augusztus 17. 09:45

Az irodák kihasználtsága harminc százalékkal a Covid előtti szint alatt stabilizálódott, miközben a munkavállalóknak csak 37 százaléka megy be minden nap az irodába - állítja egy friss tanulmány. Ennek hosszú távon lesznek kellemetlen következmányei: csökken az idodák értéke.

Múlt hónapban az HSBC bankóriás bejelentette, hogy felére csökkenti globális központjának méretét, és a londoni Canary Wharf üzleti negyedben lévő impozáns tornyát egy sokkal kisebb, a városközponthoz közeli épületre cseréli le. Az ok: az emberek már nem járnak be olyan intenzitással dolgozni az irodába, mint a járvány előtt - írja a Magyar Nemzet.

„A hibrid munka itt van és itt marad” – állítja a McKinsey tanulmánya, hozzátéve: „a városi ingatlanok a világ szupervárosaiban jelentős kihívásokkal néznek szembe. Ezek a kihívások veszélyeztethetik a városok költségvetési egyensúlyát, amelyek közül sok helyen már most is a hajléktalanság, a változó közlekedés állapotával és más sürgető problémák kezelésével küzdenek.”

A McKinsey kilenc olyan „szupersztár” várost vizsgált meg közelebbről, amelyek a világ városai bruttó hazai össztermékének aránytalanul nagy hányadát adják: Peking, Houston, London, New York, Párizs, München, San Francisco, Sanghaj és Tokió. Az ezekben a városokban becsült 800 milliárd dolláros értékvesztés 26 százalékos csökkenést jelent a 2019-es szinthez képest. Egy súlyosabb forgatókönyv esetén pedig az irodaterületek értéke akár 42 százalékkal is csökkenhet a tanácsadó cég szerint.

 

Címkék:
hrcentrum, home office, munka, iroda, munkavállaló, nap, munkavégzés, covid-19, covid, hibrid munkavégzés,