Egy buszsofőr is többet keres, mint egy életeket mentő tudós: de vajon miért van ez így hazánkban?

Pénzcentrum2023. július 31. 09:31

Az állami kutatóhelyek alkalmazottjainak bérei mind a mai napig jelentősen elmaradnak a többi diplomás átlagfizetéstől. Olyannyira, hogy egyes számítások szerint ezek a fizetések alig magasabbak az átlagbérnél.

Tavaly átlagosan bruttó 580 ezer forintot keresett egy magyarországi, állami kutatóhelyen dolgozó kutató. Ez pedig nemcsak a diplomás béreknél alacsonyabb, hanem egy buszsofőr bérénél is, akik bruttó 100 ezer forinttal keresnek többet, mint egy kiemelkedő szaktudású, tudományos kutató átlagosan – hívta fel a figyelmet a G7.

Ahhoz pedig, hogy valaki kutató lehessen sok munka és idő szükséges: az egyetemi diploma után még 4 évig doktori tanulmányokat kell folytatnia, hogy 28 éves kora előtt nagyon el se tud kezdeni főállásban dolgozni. Ráadásul ezt követően sem túl vonzó a bér, ami várja őket. A frissen végzettek tudományos teljesítmény függvényében bruttó 300-470 ezer forintos fizetésért találhatnak munkát.

Azaz a tudományos karriert a középfokú végzettség minimálbérével lehet ma Magyarországon megkezdni.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a tapasztalattal és az egyéb elért eredményekkel ez az összeg gyorsan növekedik, illetve a pályázatoknak is nagy szerepe van ezeken a területeken. A gond az, hogy a fenti átlagfizetésben (azaz a bruttó 580 ezer forintban) már az egyéb pályázati források is benne vannak.

Címkék:
hrcentrum, bruttó, állami, buszsofőr, diplomás, kutató,