Mi folyik a magyar munkahelyeken? Nem vonzotta fiatalok tömegeit a munkaerőpiacra az adókedvezmény

Pénzcentrum2023. június 12. 19:56

A világgazdaságban az elmúlt évben lezajlott folyamatok a piac minden szegmensét jelentős mértékben befolyásolták. Ez alól a diákmunka sem kivétel. A nagymértékű élelmiszer áremelkedés a fiatal generációt is érzékenyen érintette - közölte a MŰISZ Iskolaszövetkezet.

Az elmúlt években a diákmunka vállalás már nem csak a pénzkereseti lehetőségről szólt, hiszen a diákok is felismerték a munkavállalás általi tapasztalatszerzés, későbbi főállású elhelyezkedés lehetőségét. De ugyanakkor a pályaválasztásban is jelentős segítséget nyújt, hiszen általa számos munkaterületen kipróbálhatják magukat elősegítve a továbbtanulás irányvonalát.

Viszont idén ez a tendencia ismét megváltozott. Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a diákok munka iránti érdeklődése, igénye, mert sokan közülük a napi megemelkedett kiadásaikat finanszírozzák a munkavállalásból. Korábban elegendő volt a diákhitel mértéke, és az otthonról kapott támogatás a tanulmányokkal kapcsolatban felmerült költségeik, illetve a mindennapi kiadások finanszírozására - írják, melyet saját tapasztalataik is erősítenek.

Ami viszont szembeötlő változás, hogy a diákok elsősorban az otthon végezhető munkalehetőségeket keresik. A munkára való jelenetezések számából világosan látható, hogy az olyan munkalehetőségekre, ahova utazni kell és fizikálisan jelen kell lenni a munkavégzés során sokkal kevesebb a jelentkezők száma, mint az otthon végezhető munkákra. Ebből viszont leszűrhető és kijelenthető, hogy

az idei nyár „slágermunkái” az otthonról végezhető munkalehetőségek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bérek tekintetében is jelentős növekedés tapasztalható.  A könnyű fizikai és betanított munkalehetőségek esetén már bruttó 1800 Ft/órás induló bérekről beszélhetünk, melyek az irodai munkák esetében (függően attól, hogy milyen nyelvtudás, informatikai ismeret szükséges az elvégzésükhöz) bruttó 1900-2100-2300 Ft/órás összegeket is elérhetik. A szakmai munkák esetében az ismeretek függvényében már bőven a bruttó 2500-3000 Ft/órás bérek is jelen vannak. Bár bruttó bérről beszélünk, a tavaly bevezetett 25 év alatti adókedvezmény miatt diákok esetében ez megegyezik a nettó bérrel.

Címkék:
hrcentrum, adókedvezmény, diákmunka, munka, munkavállaló, kedvezmény, diák, diákok, munkavállalók, munkavállalás, diákmeló,