Újabb kapuk nyílhatnak a külföldi vendégmelósok előtt: már a Parlament előtt a javaslat

Pénzcentrum2023. május 17. 09:04

Az új, tervezett szabályok nem engedik  a vendégmunkások családegyesítését,  illetve letelepedését sem, és 2 plusz 1 évben, azaz összességében 3 évben maximálják a lehetséges tartózkodási engedélyek időtartamát is a vendégmunkások számára.

Még a tavaszi ülésszakban szavazni fog az Országgyűlés a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvénytervezetről – erről Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nyilatkozott a Világgazdaságnak.

már eddig is számos beruházás érkezett és még fog is érkezni az országba, amelyek együttesen több százezer fő foglalkoztatását teszik szükségessé.  Ha viszont nincs szabad magyar munkaerő, akkor először a környező országbelieket veszik számításba, majd ha további humán erőforrás is indokolt, a harmadik országbeliek foglalkoztatása akkor következhet soron - ahogy erről a Foglalkoztatás 3.0 konferencián május 10-én is beszélt, melyen a Pénzcentrum is részt vett.

Továbbra is meghatározott kvóta fogja védeni a magyar dolgozókat: csak olyan számban érkezhetnek majd munkavállalók harmadik országból, amennyit az előre meghatározott kvóta engedélyez. Az új, tervezett szabályok nem engedik  a vendégmunkások családegyesítését,  illetve letelepedését sem, 
és 2 plusz 1 évben, azaz összességében 3 évben maximálják a lehetséges tartózkodási engedélyek időtartamát is a vendégmunkások számára.

 

Címkék:
hrcentrum, magyarország, törvény, kvóta, szabályozás, magyar, szabályok, vendégmunkás, külföldiek,