Nesze neked iparváros: egyre több a munkanélküli ebben a megyében

HelloVidék2023. április 24. 08:12

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Magyarország északkeleti részében, az Észak-Magyarország régióban, Magyarország második legnagyobb vármegyéje. Székhelye Miskolc, a régió központja és legnagyobb települése, ország negyedik legnépesebb városa Budapest, Debrecen és Szeged után, Magyarország egyik legjelentősebb ipari központja. Az egyetlen magyar megye, amely két UNESCO Világörökségi helyszínnel is rendelkezik (az Aggteleki cseppkőbarlang, valamint a Tokaji Borvidék Történelmi Kultúrtáj). Na de mi jellemzi gazdaságát, iparát és turizmusát jelenleg? Ennek járt utána a HelloVidék.

Gazdasági aktivitást nézvez, 2022 IV. negyedévében Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a 15–64 éves népesség 74,3%-a, 292 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 3,1%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány 3,3 százalékponttal elmaradt országos átlagtól - írja a HelloVidék.

A munkaerőpiacon 270 ezren jelentek meg foglalkoztatottként, számuk az országos átlagnál nagyobb mértékben, 2,8%-kal gyarapodott. Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatási ráta – folytatva a korábbi negyedévek kedvező tendenciáját – 2,7 százalékponttal 68,8%-ra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az arány ennek ellenére elmaradt a 74,5%-os országos átlagtól, egyben a főváros és a vármegyék körében az egyik legkedvezőtlenebb volt.

22 ezer fő volt munkanélküli, számuk az országosnál jelentősebb mértékben, 6,7%-kal gyarapodott 2021 IV. negyedévéhez képest. A javuló foglalkoztatottsági ráta ellenére a munkanélküliségi ráta nőtt, az egy évvel korábbi 7,2%-ról 7,4%-re. Az arány az országos átlagot (3,9%) meghaladta, egyben a főváros és a vármegyék körében az egyik legmagasabb volt.

A teljes cikket itt tudod elolvasni.

Címkék:
hrcentrum, borsod, miskolc, munkanélküli, foglalkoztatás, gazdaság, munkanélküliség, hellovidék, munkanélküliek,