Döbbenetes, mi történik a pedagógusbérekkel: tízezrekkel többet keresnek a gyakornokok, mint a tapasztalt tanárok

Telex2023. április 19. 15:03

Vannak tanárok, akiknek a a Pedagógus I. minősítés megszerzése után szinte alig nőtt a fizetésük ahhoz képest, mint amennyit gyakornokként kerestek. Ennek oka, hogy a gyakornokoknak kevesebb a kötött munkaidejük, és minden pluszórát pótlékként fizetnek ki nekik - írja a Telex.

Tízezrekkel többet vihetnek haza a gyakornok státuszban lévő pedagógusok a több éve tanító, Pedagógus I. minősítéssel rendelkező kollégáikhoz képest. 

A lapnak nyilatkozó fiatal pedagógus három éve végzett a tanítóképzőn, és egyből elkezdett dolgozni gyakornoki státuszban. Akkor heti 20 tanórája volt, 160 ezer nettót keresett havonta. A gyakornokoknak heti 20 óra a kötött munkaidejük, ez kevesebb, mint a már Pedagógus I. fokozatban lévő tanároknak, mert nekik 22–26 tanórát kell tartaniuk. Ez a különbség azért van, mert a gyakornok tanároknak még több idő szükséges ahhoz, hogy felkészüljenek az óráikra.

Hivatalosan idén január elsejétől került át a magasabb fokozatba, a tanév elejétől, azaz szeptembertől heti hat túlórát kapott, tehát heti 26 tanórája lett.Éppen ezért történhetett meg az, hogy Borinak szeptembertől megnőtt a fizetése a heti hat túlóra miatt, hiszen hivatalosan még gyakornoki státuszban volt, így havi 250 ezer forint nettót keresett. Idén januártól a Pedagógus I. fokozatban az ágazatnak járó egységes 10 százalékos pótlékemeléssel együtt a fizetése 258 ezer forint lett, amiből ötezer forint az utazásra járó fizetési kedvezménye volt. Tehát a fizetése mindössze háromezer forinttal nőtt a minősítéssel, de ha nem lett volna a 10 százalékos béremelés, még kevesebbet is keresne.

Címkék:
forint, pedagógus, tanárok, minősítés, pedagógushiány, pedagógusok, pedagógusok szakszervezete,