Több száz állami munkahely szűnt meg egyetlen tollvonással: sokan hiányoznak a rendszerből

Pénzcentrum2023. április 3. 09:28

A kormány 739 legalább fél éve betöltetlen álláshelyet vont el különböző kormányzati igazgatási szervektől – tudta meg az rtl.hu 

Az Oktatási Hivataltól 528, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól 77, míg a kormányhivataloktól összesen 76, legalább fél éve betöltetlen álláshelyet vont el a kormány – derült ki az egyik 2022-es, úgynevezett 4000-es kormányhatározatból - írja a csatorna. Érdemes tudni, hogy a közigazgatás évek óta komoly munkaerőhiánnyal küzd, ez a gyakorlat pedig nem javítja a helyzetet.

Az rtl megjegyzi, a egy állami irányítás alá tartozó szervezetnél vagy hivatalnál fél éve nem tudtak betölteni egy álláshelyet, akkor azt egész egyszerűen elvonta a kormány. Tehát ahelyett, hogy a megüresedett állásokat betöltötték volna, inkább megszüntették a betöltetlen pozíciókat. Mint írják, a törvény szerint az álláshely ilyenkor az úgynevezett központosított álláshely-állományba kerül, azaz a szervezet nem is tud újabb embereket felvenni. Tavaly az így felszámolt álláshelyek száma – az rtl.hu által megismert határozat alapján – legalább 739 volt.

A csatorna emlékeztet arra is, hogy a yakran csak 250 ezer forintot kereső munkavállalók ráadásul jobban fizető állami helyekre sem tudnak átmenni, egy körlevél alapján ugyanis a kormány előírta: ha valaki munkahelyet vált a közigazgatáson belül, akkor legfeljebb akkora lehet a bére, mint az előző munkahelyén. 

Címkék:
munkahely, közigazgatás, munkahelyek, állami cégek, magyar kormány,