Óriási bajban a magyar munkavállalók: lassan nincs az a béremelés, ami kompenzálná a drágulást

Pénzcentrum2023. január 25. 20:09

Egy évtizede nem romlott akkorát a munkavállalók életszínvonala, mint tavaly novemberre – a KSH friss adatai alapján. Majdnem 10 százalékkal csökkent az állami alkalmazottak, és 3-mal a versenyszférában dolgozók fizetésének vásárlóértéke az egy évvel korábbihoz képest - az RTL most bolti alkalmazott és szakértők véleményét is megkérdezte a bőrünkön érezhető nehézégekről.

Tíz éve nem romlott annyira a munkavállalók életszínvonala, mint az utóbbi időben, hiába nőnek a bérek, az áremelkedést nem érik utol. Nagyjából 17 százalékos emeléssel, a nettó 375 ezer forintot közelítette az átlagkereset, az infláció viszont 22 és fél százalékra gyorsult, a legmagasabbra az Unióban. Ezért majdnem 10 százalékkal csökkent az állami alkalmazottak, és 3-mal a versenyszférában dolgozók fizetésének vásárlóértéke az egy évvel korábbihoz képest.

A Portfolio a csatornának nyilatkozó szakértője szerint őszre kialakult hazánkban az ár-bér spirál. Hornyák József szerint csak a véletlenen múlik, hogy egy kicsit nő, vagy jelentősen csökken az emberek életszínvonala. A mostani helyzet pedig a jelentős csökkenést mutatja.


 

Címkék:
bér, béremelés, portfolio, életszínvonal, szakértők, vásárlóérték,