Botrány: terjed a kamionos lehúzás, százezreket buknak a magyar melósok

Pénzcentrum2023. január 17. 15:16

Átverésről, ki nem fizetett munkáról vallott egy fiatal kamionos a TikTokon. Elmondása szerint gyakori, hogy kisebb vállalkozók hirtelen megbízásra, akár 1-1 külföldi fuvarra adnak megbízást, aztán nem teljesítik a fizetési kötelezettségüket. Nehéz őket kiszűrni, és többször is előfordul, hogy az ilyen vállalkozások nem, nagyon későn vagy nem annyit fizetnek, mint amennyi a megállapodás volt.

Friss TikTok videóban jelentkezett be Tomka János, aki arról beszélt, hogy verik át a kamionosokat a simlis vállalkozók. A dolog lényege, hogy az elvégzett munkát nem vagy csak későn fizetik ki. Eltűnnek, nem keresik az embert, elérhetetlen, illetve ha fizetnek is egyszer, nem biztos, hogy annyit, amennyiről a megállapodás szólt.

A videóban a fiatal kamionos egyébként a szóban forgó vállalkozóval készített telefonbeszélgetést is felvette, ami arról szólt, hogy késik a megállapodás szerinti a pénz. A vállalkozó terel, elmondása szerint nem tudja, mikor fog fizetni, és egyáltalán nem biztos, hogy annyit, amennyiben megállapodtak. Itt éppen egyébként 400 ezer forintról van szó.

Tomka János szerint egyébként sok ilyenbe bele lehet futni, főleg a magyar kis-, és középvállalkozók között vannak a kamionos szerint olyanok, akik gyakorta élnek ilyesféle simlis praktikákkal. Tomka szerint a videóban bemutatott eset nekik is tanulópénz volt, azt tanácsolja, mindig érdemes jól leinformálni kivel és mire szerződik le az ember. Ugyanis sokszor bele lehet futni ilyenekben ebben a szakmában. Ezt pedig a sofőr egyértelműen a kamionozás árnyoldalának tartja.

Címkék:
átverés, kamion, kamionsofőr, kamionos,