Kiderült az EU mesterterve: így alakítanák át a magyar minimálbért

HelloVidék2022. december 20. 08:14

Korszerűsítenék a minimáljövedelem-rendszereket, az európai szegénység és társadalmi kirekesztés csökkentésére irányuló, folyamatban lévő ígéret részeként. Az Európai Bizottság aktív befogadást biztosító megfelelő minimáljövedelemről szóló javasolt tanácsi ajánlása meghatározza, hogy a tagállamok hogyan korszerűsíthetik minimáljövedelem-rendszereiket, hogy azok hatékonyabbá tegyék azokat, kiemelve az embereket a szegénységből, miközben előmozdítják a munkaképesek munkaerő-piaci integrációját – írja a HelloVidék.

Ennek egyik fontos lépcsőfoka a szociális gazdaság számára kedvező környezet megteremtése, amelyért többek között a Régiók Európai Bizottságának (CoR) úgynevezett SEDEC (Szociálpolitikai, Oktatási, Foglalkoztatási, Kutatási és Kulturális) Bizottsága felel. Legutóbbi ülésükön a HelloVidék is részt vett online formában, ahol a tagok ajánlásokat is elfogadtak a szociális gazdaság számára kedvező környezet megteremtésére és új első alelnököt választottak Andreas Kondylis személyében.

A SEDEC szakbizottság szorosan együttműködik az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadási Igazgatóságával (DG EMPL) különböző témákban, a köztük lévő megerősített együttműködési cselekvési tervben foglaltak szerint. A Régiók Európai Bizottsága és a Foglalkoztatási és Szociális Főigazgatóság e közös cselekvési terve meghatározza az intenzívebb együttműködés főbb szakpolitikai területeit, például a készségfejlesztési menetrendet és a szociális jogok európai pillérét, valamint a főbb eszközöket.

A Régiók Bizottsága és a Tanulóhelyek Európai Szövetsége (EAfA) közös tevékenységeit – például a tanulószerződéses gyakorlati képzéssel és a szakoktatással és -képzéssel kapcsolatos területeken – szintén a SEDEC irányítja. Az együttműködés fő célja az Európai Bizottság és az unió helyi és regionális önkormányzatai közötti politikai párbeszéd erősítése, és végső soron a kapcsolódó, a gazdasági és társadalmi jólétet előmozdító politikák javítása.

Ha tetszett a cikk, olvasd tovább a HelloVidék oldalán!

Címkék:
európai parlament, európa, minimálbér, európai unió, európai bizottság, gazdaság, munkaerőpiac, eu, bérek, környezet, hellovidék, bizottság,